Meny

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker:

– Jeg har ikke gitt Kjell Inge Røkke frie hender i nord

– At vi har justert aktivitetsplikten, er noe helt annet enn at vi har gitt «Røkke frie hender til nedbygging i nord», sier fiskeriminister Elsisabeth Aspaker (H). Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aspaker presiserer at regjeringen med gårsdagens vedtak bare ga Aker-gruppen tillatelse til å redusere aktiviteten ved industrien i Hammerfest.

«Regjeringen gir Røkke frie hender til nedbygging i nord», skrev ABC Nyheter etter et omstridt vedtak i regjeringen i går.

– Dette er ikke riktig, reagerer fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H), som presiserer:

– Derimot mente jeg at selskapene Havfisk og Norway Seafoods planla å nedbygge omfanget av virksomheten i Forsøl i Hammerfest i strid med aktivitetsvilkåret, forklarer Aspaker i en epost til ABC Nyheter.

Saken dreier seg om Fiskeriloven, som bare tillater aktive fiskere å ha fiskekvoter. Røkke-konsernet fikk i sin tid et unntak. De fikk overta mange lokale kvoter i Finnmark mot å forplikte seg til å levere fisk til de lokale anleggene, slik at arbeidsplassene på land blir beholdt.

Disse kravene til aktivitetsplikt har Kjell Inge Røkke protestert mot, og har skritt for skritt fått lettet på vilkårene.

Les hva som skjedde: Regjeringen gir Røkke frie hender til nedbygging i nord

Aspaker sa ja

Nå omtolker Aspaker aktivitetsplikten til å innebære en plikt til å opprettholde industrien i den grad aksjonærene selv finner det lønnsomt:

– Det spørsmålet jeg måtte ta stilling til, var om staten gjennom konsesjonsvilkår skulle tvinge selskapet til å opprettholde en virksomhet som de selv mente ikke kunne gi grunnlag for lønnsom drift fremover, eller tillate et noe redusert aktivitetsnivå som bedriften mener kan danne grunnlag for trygge arbeidsplasser i fremtiden, skriver Aspaker.

– Jeg valgte det siste. Vi kan ikke som politikere overprøve en bedrifts egne vurderinger av hva som er økonomisk mulig. Den forrige regjeringen gjorde det samme, i Kjøllefjord. Der samarbeidet bedriften og kommunen om utformingen av et nytt driftsopplegg, som departementet deretter godkjente, fortsetter hun.

Hammerfest kommune valgte å påklage vedtaket. Det er denne klagen Kongen i statsråd i går avslo.

– At vi har justert aktivitetsplikten, er noe helt annet enn at vi har gitt «Røkke frie hender til nedbygging i nord», slår Elsisabeth Aspaker fast.

Les også: Opprør mot Røkke og regjeringen i nord

Aspaker: – Ikke riktig

Aspaker understreker at det ikke er riktig når det i artikkelen står at gårsdagens vedtak innebærer at Røkke-trålerne kan la være å foredle så mye av fangsten lokalt.

Unntaket fra Fiskeriloven som har blitt fjerne investorer, som Kjell Inge Røkke, fiskekvoter forbeholdt aktive fiskere, innebærer også en leveringsplikt. Den forplikter til å levere en viss mengde av fangsten til de lokale fiskemottakene langs kysten.

Siden de samme investorene også har overtatt eierskap til mye av fiskeindustrien, har de altså fått en plikt til å drive disse videre også, aktivitetsplikten. Leveringsplikten har til nå blitt oppfattet som en plikt til å levere til konkrete anlegg.

Saken som ble behandlet, var om Røkke-konsernet kunne flytte virksomheten fra ett anlegg innen Hammerfest kommune til et annet, og mindre.

Les også: Ola Elvestuen raser mot fiskeriministerens ja

– Må foredle så mye lokalt

– Det som er riktig, er at jeg tidligere har vurdert de nye planene som ble lagt frem av Havfisk og Norway Seafoods, om tilpasning av virksomheten for fremtiden. Denne planen gjaldt en rekke av selskapenes virksomheter i Nord-Norge, skriver Aspaker.

– Verken planen eller våre vedtak, nå klagesaken som ble behandlet av Kongen i statsråd 6. mars, gjaldt den såkalte leveringsplikten eller bearbeidingsplikten som oppstår når en bedrift kjøper leveringspliktig råstoff.

– Det er derfor feil når det i artikkelen står at etter «dagens vedtak kan de to Røkke-trålerne (…) la være å foredle så mye av fangsten lokalt», mener fiskeriminister Aspaker.

Les også: Kaster brannfakkel om privatisering av Norges fisk

Les også: Frp, Høyre og Venstre i Troms vil gi fiskekvotene til investorer


Populært