Kina lover igjen full krig mot forurensning

Kina lover igjen full krig mot forurensning
Kina lover igjen full krig mot forurensning
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sinnet øker blant kinesere over den farlige smogen som ligger tykt over Kinas byer. Forurensning er en svart flekk på folkets livskvalitet, erkjente statsminister Li Keqiang i Folkekongressen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Kinas årlige folkekongress åpnet torsdag, gjentok statsministeren myndighetenes løfter om å bekjempe den alvorlige miljøforurensningen. Men løftene ble ikke fulgt av noen nye miljøtiltak av betydning.

– Miljøforurensning er en svart flekk på folkets livskvalitet og er en tung bør for dem å bære. Vi må bekjempe den med all vår makt, sa Li til de 3.000 delegatene.

Foruten smogen sliter kinesere med vann og jordsmonn som er forurenset av tungmetaller og andre miljøfarlige giftstoffer.

Populær dokumentar

Miljø har i forkant av Folkekongressen seilt opp til å bli en større sak enn ventet, mye takket være en dokumentarfilm om luftforurensing som ble lagt ut på internett sist helg.

Her får regjeringen skarp kritikk for sin håndtering av problemet. 155 millioner hadde sett filmen dagen etter at den ble lastet opp, ifølge statlige medier, som skal ha blitt bedt om å tone ned dekningen av dokumentaren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Li erklærte allerede i fjor «krig» mot forurensning, og i år er myndighetene i gang med å håndheve en ny miljølov som har som uttalt mål å både straffe og henge ut miljøforbrytere.

Engasjerer delegater

Selv om temaet fikk relativt lite oppmerksomhet i statsministerens tale, som i første rekke handlet om andre økonomiske prioriteringer, engasjerer det delegatene i Beijing.

De har ikke stort mer makt enn til å godkjenne det som regjeringen legger fram, men flere kritiserer villig regjeringens miljøpolitikk, melder nyhetsbyrået DPA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Loven er ikke blitt håndhevet strengt nok, sier delegat Wang Wei fra det kinesiske samfunnsvitenskapsakademi.

De fleste representantene som det tyske nyhetsbyrået DPA intervjuet i Folkets store hall, fortalte at de har sett den populære dokumentaren, som er laget av den uavhengige TV-journalisten Chai Jing.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lavere vekstmål

Tross folkets miljøsinne, var det økonomi som preget Lis tale. Myndighetene vil legge seg på en langsommere og mer bærekraftig vekst og basere utviklingen på reformer, sa Li.

Statsministeren kunngjorde at Kina tar sikte på en økonomisk vekst på 7 prosent i år, noe som vil være det laveste på 24 år. I fjor var veksten på 7,4 prosent, og betydelig lavere enn tidligere år da den jevnt over lå godt over 10 prosent.

Regjeringen vil øke de offentlige investeringene for å kompensere for lavere eiendomspriser, høye gjeldsnivåer og overkapasitet i industrien. Kinas ledere prøver å skape en ny balanse i økonomien, med mindre vekt på store investeringer i infrastruktur og mer vekt på forbruk som motoren i økonomien.

Mer til forsvar

Li varslet også at Kina skal øke forsvarsbudsjettet med over 10 prosent til 889 milliarder yuan (drøyt 1.090 milliarder kroner), noe som likevel er den laveste veksten på fem år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarsbudsjettet inkluderer imidlertid ikke import av og forskning på høyteknologiske våpen.

Korrupsjon

Videre lovet Li fortsatt kamp mot korrupsjon. Alle som blir tatt, vil bli behandlet strengt, enten det er øverst eller nederst på samfunnsstigen, slo han fast.

Nesten daglig rapporteres det om folk på høyt nivå som blir siktet for korrupsjon, påpeker Kina-ekspert Mette Halskov Hansen.

– Men spørsmålet er om kampanjen virker når man ikke går løs på selve systemet. Man har for eksempel ingen uavhengig domstol eller annen uavhengig instans utenfor kommunistpartiet, sier Hansen, som er professor i Kina-studier ved Universitetet i Oslo.