Meny

Mistenker at forurensning ga ufødt datter svulst

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere journalisten Chai Jing forteller i et rørende foredrag hvordan hun plutselig ble livredd for luftforurensningen i Kina. Nå får hun hjelp verden over til å oversette og spre budskapet.

For ett år siden erklærte Kina krig mot forurensningen. I begynnelsen av 2015 sto den velkjente tidligere journalisten Chai Jing på en scene i Beijing og holdt et foredrag. Om luftforurensning.

– Vet du hvor mange dager i 2014 himmelen var blå? 190 dager. 175 dager var preget av dårlig luftkvalitet, og da turte jeg ikke engang å ta med datteren min ut av hjemmet vårt.

– Et teppe av tåke

Den erfarne journalisten forteller i sitt foredrag hvordan forurensningen i Kina, spesielt i hovedstaden Beijing, aldri preget hennes liv før hun ble mor.

– Jeg hadde aldri rørt en filtermaske, men nå er jeg livredd, sier Jing til sitt tydelig berørte publikum.

Hennes datter ble født med en godartet svulst og måtte opereres direkte etter fødsel.

Ni år tidligere, i 2004, var hun på reportasjetur for statskanalen og intervjuet befolkningen i provinsen Shanxi. En omfattende reportasje om hvordan mennesker der aldri hadde sett hvite skyer om dagen eller stjerner om natten.

Les også: Kina til kamp mot forurensning

– Jeg var heldig. Min datter overlevde, men jeg innså plutselig at engelen min kanskje aldri får se en himmel full av stjerner, forteller den velkjente journalisten.

Nå mistenker hun at forurensningen var årsaken til datterens tøffe start på livet.

Treffer en nerve

I en reportasje fra nyhetsbyrået Reuters forteller reporter Jane Lanhee Lee at stål-, kull- og oljeindustrien nå er på tå hev etter at foredraget over har truffet en nerve i den kinesiske befolkningen.

– Dokumentaren har hittil fått 270 millioner visninger og er på alles lepper i Kina, forteller Lanhee Lee i videoen du kan se øverst i artikkelen.

Videodokumentaren ble publisert på internett bare få dager før Folkekongressens årlige sesjon i Beijing. Det samme møtet hvor statsminister Li Keqiang erklærte krig mot forurensningen for ett år siden.

Les også: – 450.000 dør for tidlig på grunn av dårlig luft

Under åpningen av årets sesjon torsdag denne uken gjentok statsministeren myndighetenes løfter om å bekjempe den alvorlige miljøforurensningen, ifølge NTB.

– Miljøforurensning er en svart flekk på folkets livskvalitet og er en tung bør for dem å bære. Vi må bekjempe den med all vår makt, sa Li til de 3.000 delegatene.

Hjelp til å oversette

Nå har foredraget spredd seg til resten av verden og de siste dagene har flere frivillige jobbet på spreng for å oversette den nesten to timer lange dokumentaren.

Under kan du se et lite utdrag fra foredraget og høre den rørende historien om Chai Jings datter:

Populært