Meny

IS legger oldtidsby i Irak i grus

Nimrud ble grunnlagt på 1200-tallet f.Kr. og var en stor og viktig by ved bredden av Tigris i oldtidens Assyria. Her bilde fra en utgraving i 2001. Foto: AFP / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IS-opprørere har tatt i bruk bulldosere for å legge den assyriske oldtidsbyen Nimrud i grus, ifølge irakiske myndigheter. Uhyrlig og sjokkerende, mener utenriksminister Børge Brende.

– IS har angrepet den historiske byen Nimrud og ødelagt den med bruk av tunge kjøretøyer, heter det i en uttalelse fra Iraks departement for turisme og fortidsminner.

En tjenestemann sier ødeleggelsene startet etter bønnen midt på dagen torsdag, og at lastebiler kan ha blitt brukt til å frakte bort statuer.

– Ennå vet vi ikke hvor omfattende ødeleggelsene er, sa tjenestemannen som ikke ønsker å bli navngitt.

Nimrud ble grunnlagt på 1200-tallet f.Kr. og var en stor og viktig by ved bredden av Tigris i oldtidens Assyria. Den ligger 30 kilometer sør for Iraks nest største by Mosul, der ekstremistgruppa Den islamske staten (IS), også kjent som ISIL, har sitt hovedkvarter i Irak.

Les også: IS legger oldtidsby i Irak i grus

Museum

– Opplysningene om at ISIL har angrepet oldtidsbyen Nimrud i Irak og målrettet ødelegger de historiske minnesmerkene i byen, er både sjokkerende og uhyrlig, sier Børge Brende (H).

– Dette er nok et eksempel på ISILs barbariske herjinger i Irak og Syria og demonstrerer deres totale mangel på respekt for uvurderlige kulturminner, sier utenriksministeren.

Opprørerne ødela nylig en rekke uerstattelige antikke kunst- og kulturskatter på museet i Mosul.

Ikke uventet

– Jeg må bare beklage at dette ikke er uventet. Planen deres er å utslette den irakiske arven, ett sted av gangen, sier den irakiske arkeologen Abdulamir Hamdani ved Stony Brook University.

Han sier at den neste på lista blir Hatra, som er en svært godt bevart by i Nineveh-provinsen. Den er over 2.000 år gammel og står på UNESCOs verdensarvliste.

Nimrud ble beskrevet som et av de viktigste arkeologiske funnene i det 20. århundre da en stor samling smykker ble funnet i 1988.

De ble stilt ut i nasjonalmuseet i Bagdad før de forsvant ut av syne, men de overlevde plyndringen av museet etter den amerikanske invasjonen og ble gjenfunnet i en bygning tilhørende sentralbanken.

Trykkluftbor og slegger

Det meste av det som ble funnet i Nimrud, er for lengst flyttet til museer, i Mosul, Bagdad, Paris, London og andre steder. Men store lamassu-statuer – okser med vinger og menneskehoder – og reliefer er fortsatt på plass.

Ødeleggelsene i Nimrud skjer en uke etter at IS la ut en video som viste IS-aktivister som knuste uvurderlige oldtidsgjenstander med slegger og trykkluftbor i museet i Mosul, mye av det fra Nimrud.

I de ytterliggående opprørernes ekstreme tolkning av islam må statuer og helgenskrin ødelegges fordi de er idoler som konkurrerer med Gud.

Framferden i Mosul og Nimrud minner om da Taliban sprengte de enorme buddhaene i Bamiyan.

Populært