Meny

Snowden ber om asyl i Sveits

Edward Snowden jobbet som konsulent for amerikansk etterretning før han besluttet å fortelle verden om den massive overvåkingen som USA har bedrevet på nettet og av mobiltelefoner. Her snakker han under en studentkonferanse i Toronto i Canada i februar. Foto: Mark Blinch / Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Edward Snowden har gått offentlig ut med en bønn om å få politisk asyl i Sveits, slik at han kan bo i Genève der han engang jobbet for CIA.

– Det ville vært fantastisk å vende tilbake til Sveits, noen av mine beste minner er fra Genève. Det er et nydelig sted, sa Snowden via en videolink under en internasjonal filmfestival i den sveitsiske byen torsdag kveld.

Snowden uttalte seg under visningen av filmen «Citizenfour», som handler om hvordan han lekket opplysninger om USAs massive overvåkingsprogram, for så å bli fratatt passet mens han var på vei fra Hongkong til Ecuador.

Han bor nå i eksil i Russland og vil ikke reise tilbake til USA i frykt for å bli stilt for retten for spionasje.

Les også: Snowden vurderer en retur til USA

Snowden sier han har søkt om asyl i 21 land, de fleste i Europa.

– Dessverre har ingen av landene sagt ja, sier 31-åringen, som mener avslagene skyldes politisk innblanding fra Obama-administrasjonen.

Snowden bodde i Genève fra 2007 til 2009, der han var knyttet til den amerikanske ambassaden og ifølge eget utsagn jobbet med å tappe kommunikasjonssystemer for informasjon.

– Det foregår fortsatt aktiv amerikansk spionasje i Sveits, og spionasje er forbudt i Sveits, sier Snowden.

Populært