Meny

Ber regjeringen sende norske skip til Middelhavet

Fregatten KNM Fridtjof Nansen ved Haakonsvern. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyktninghjelpen ber norske myndigheter sende et skip for å bistå med redning av flyktninger som forsøker å ta seg til Europa i usikre båter.

Italienske statsråder bønnfalt onsdag EU om hjelp. Antall flyktninger som forsøkte å krysse Middelhavet for å komme til Europa fra Midtøsten og Afrika lå i fjor på 170.000, mens tallet i år ligger an til å bli høyere, meldte nyhetsbyrået AP onsdag.

10. februar skrev Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland brev til regjeringen:

«Flyktninghjelpen ber den norske regjering om å snarest klargjøre og sette inn fregatten KNM Fridtjof Nansen i søk- og redningstjeneste i Middelhavet. KNM Fridtjof Nansen vil kunne bistå Operasjon Triton, som EU lanserte i november 2014 under sitt felles grensekontrollbyrå Frontex», heter det i brevet.

– Det har vært flere store sjøredningsoperasjoner for flyktninger i Middelhavet den siste tiden. Vi har anmodet om at det norske skipet Fridtjof Nansen, som sist ble brukt i Adenbukta for å beskytte den norske handelsflåten mot somaliske pirater, skal kunne settes inn for å bistå mennesker på flukt, sier seniorrådgiver i Flyktninghjelpen Pål Nesse til ABC Nyheter.

Les også: Frykter kjempekatastrofe i Middelhavet

Verdens farligste

Over 22 000 mennesker har mistet livet i forsøk på å ta seg sjøveien til Europa de siste 15 årene. 2014 ble det dødeligste året noensinne: 3400 omkomne båtflyktninger gjør Middelhavet til verdens farligste grense mellom land, heter det i Flyktninghjelpens brev.

Mennesker som har blitt reddet fra Middelhavet av italiensk kystvakt går i land i Sicilia. Foto: Scanpix/AP.Mennesker som har blitt reddet fra Middelhavet av italiensk kystvakt går i land i Sicilia. Foto: Scanpix/AP.

– Norsk marine og kystvakt har god kapasitet på sjøredning, og bør kunne sende et skip for å bistå italienske myndigheter og tilfeldige handelsfartøy med dette vanskelige redningsoppdraget. Middelhavet er også Norges grense. Selv om vi ikke er med i EU er vi med i Schengen. Vi kan ikke begrense dette til kun å være politi som skal holde folk ute, vi må også redde folk på flukt som forsøker å komme seg til Europa, sier Nesse.

I 2014 tok mer enn 221 000 mennesker seg ulovlig inn i EU ved å krysse Middelhavet. Dette er mer enn tre ganger så mange som i 2013. Syriske krigsflyktninger utgjorde nærmere halvparten av disse.

– Det er en ekstremt dramatisk flyktningsituasjon i området på grunn av situasjonen i Syria, og det finnes ingen muligheter for å ta seg til Europa på lovlig vis.

Les også: Italia: Libya er en tikkende bombe som truer Europa

Krigen i Syria

Borgerkrigen i Syria regnes av FN som den største humanitære krisen siden tiden etter andre verdenskrig. Nabolandene har tatt imot nærmere fire millioner flyktninger, og har for lengst nådd smertegrensen. Stadig flere flyktninger ser derfor på Europa som eneste alternativ.

«Det er ingen grunn til å tro at flyktningstrømmen over Middelhavet vil avta i året som kommer», skriver Egeland i brevet til regjeringen.

Migranter i en båt under en redningsaksjon i regi av italiensk kystvakt utenfor kysten av Sicilia. Foto: italiensk kystvakt/AFP/Scanpix.Migranter i en båt under en redningsaksjon i regi av italiensk kystvakt utenfor kysten av Sicilia. Foto: italiensk kystvakt/AFP/Scanpix.

Landene ved EUs yttergrenser bærer de største byrdene i redning og mottak av båtflyktningene.

I løpet av et år reddet Mare Nostrum, Italias tidligere søke- og redningsoperasjon livet til mer enn 150 000 båtflyktninger. I fjor reddet private skip livet til over 40 000 båtflyktninger. Norskregistrerte skip reddet omlag 5000 av disse.

«Regjeringen vurderer mulige tiltak i Middelhavet. Henvendelsen fra Flyktninghjelpen er nå til behandling», får ABC Nyheter opplyst fra Forsvarsdepartementet og Justisdepartementet.

Les også: Over 200 båtflyktninger druknet i Middelhavet

Ber EU om bistand

Italias innenriksdepartement uttalte denne uken at 7882 flyktninger ankom i løpet av årets to første måneder, sammenlignet med 5506 samme periode i 2014, melder AP.

Kystvakten sier migrantene som ble reddet denne uken hevder å være syrere, palestinere, libyere, tunisiere og fra land i Afrika sør for Sahara.

I flere år har Italia bedt EU om hjelp med skip, fly eller andre midler. Italienske myndigheter viser til at flertallet av dem som blir reddet forsøker å nå slektninger eller arbeid i andre europeiske land. I år har EU-patruljen Triton erstattet Italias luft- og sjøoppdrag Mare Nostrum, som har reddet titusener.

Triton patruljerer kun i EUs nasjonale farvann, mens italienerne har gjennomført redningsaksjoner langs kysten av Libya, der mange usjødyktige over overfylte skip kantrer.

Italia sier landet ikke vil vende ryggen til dem som er i fare.

Populært