Meny

Mulla Krekar løslates ikke

Mulla Krekar på vei inn til fengslingsmøtet i Oslo tingrett fredag forrige uke. Tingretten besluttet å varetektsfengsle mulla Krekar. Han anket denne kjennelsen, men fikk ikke medhold i Borgarting lagmannsrett. (Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mulla Krekar må forbli varetektsfengslet etter at Borgarting lagmannsrett har forkastet anken hans. Lagmannsretten mener Krekars uttalelser kan «vekke nytt liv i tidligere drapsoppfordringer».

– Lagmannsretten har i dag forkastet mulla Krekars anke over varetektsfengslingen etter at han ble siktet etter uttalelser i et TV-intervju, opplyser Oslo politidistrikt.

Lagmannsretten begrunner sin avgjørelse med at det er grunn til å tro at Krekars tilhørere hører på ham og tar ham på alvor. Det vil også kunne «vekke nytt liv i tidligere drapsoppfordringer», skriver NRK, som siterer kjennelsen.

– Fordi truslene stadig gjentas, er det grunn til å tro at faren for at noen faktisk velger effektuere oppfordringen, suksessivt øker. Faren er reell og ikke teoretisk, noe de nylige terrorangrepene i København og Paris illustrerer, står det i rettens uttalelse.

Pågrepet etter NRK-intervju

Mulla Krekar er siktet etter straffelovens paragraf 227 for trusler og etter paragraf 140 for offentlig å ha oppfordret til straffbare handlinger. Grunnlaget er uttalelser han kom med i et intervju med NRK.

I intervjuet sa han blant annet at han ville sende en gave til den som dreper en navngitt kurder. Dagen etter intervjuet, 26. februar, ble Krekar pågrepet.

Oslo tingrett varetektsfengslet ham i fire uker, men mulla Krekar anket til lagmannsretten, som altså ikke ga ham medhold.

– Vi er fornøyd med at vi har nådd fram med våre argumenter, sier politiinspektør Vegard Rødås i Oslo politidistrikt til NRK i en kommentar til at Krekar ikke blir løslatt nå.

– Oppfordring til drap

Da tingretten behandlet spørsmålet i forrige uke, uttalte retten at mulla Krekars uttalelser er «en oppfordring og tilskyndelse» til drap, og egnet til å fremkalle alvorlig frykt hos kurderen. Krekar er tidligere dømt for trusler mot denne mannen.

Krekar hyllet også terroren i Paris i det drøyt ti minutter lange innslaget som ble sendt på Dagsrevyen.

NRKs intervju med mulla Krekar var også tema i Kringkastingsrådet torsdag. Rådet hadde fått en rekke klager på intervjuet. NRK fikk da ros for å ha fått fram hva Krekar står for.

Mulla Krekar har også anket beslutningen om at han skal tvangsflyttes til Kyrksæterøra. Dette spørsmålet har Borgarting lagmannsrett ennå ikke ferdigbehandlet.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært