Meny

Nederland får flytte fanger fra «norsk» fengsel

I fengselet Norgerhaven Prison i Veenhuizen i Nederland har norske myndigheter kjøpt 242 fengselsplasser for langtidsfanger. Mandag signerte justisminster Anders Anundsen avtalen med representanter for nederlandske myndigheter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En nederlandsk domstol gir myndighetene tillatelse til å flytte fanger fra fengselet Norgerhaven for å gjøre plass til innsatte fra Norge.

Fra 1. september planlegger Norge å sende de første av i alt 242 innsatte til Norgerhaven-fengselet helt nord i Nederland. Grunnen er at soningskapasiteten i Norge er sprengt.

Det betyr at nederlandske innsatte må flytte, og 18 av langtidsfangene i Norgerhaven klaget flyttingen inn for en domstol i Haag.

Les bakgrunn: Nederlandske innsatte saksøker staten - mister «luksusceller» til Norge

Denne klagen førte ikke fram, meldte nyhetsbyrået ANP fredag. Men domstolen pålegger den nederlandske stat å finne gode alternativer for soning andre steder.

Alternativer

– Vi har flere fengsler i Nederland der langtidsfanger har gode soningsforhold. Vi ser derfor etter alternativer slik dommeren ber oss om, sier statssekretær Fred Teeven i det nederlandske justisdepartementet i en epost.

Nederlenderne har satt prisen til 25,5 millioner euro i året – om lag 215 millioner kroner – for å leie ut soningsplassene i Norgerhaven til Norge. I tillegg kommer kostnadene ved transport og ledelse av fengselet.

Avtalen må godkjennes av Stortinget.

«Kjempeløft»

Justisminister Anders Anundsen (Frp) og Teeven undertegnet papirene mandag. Anundsen kalte da ordningen en midlertidig løsning på et akutt problem i Norge.

Soningen skal skje under norske vilkår, og det skal være en norsk direktør på stedet. Men avtalen har fått kritikk fra flere hold i Norge, blant annet fra fagorganisasjonene til de fengselsansatte.

– Dette er et kjempeløft for norsk kriminalomsorg, konkluderte likevel Anundsen overfor NTB etter å ha inspisert fengselet i Veenhuizen.

– Dette er gode soningsforhold. Standarden er veldig bra. (©NTB)

Populært