Tvil førte til frifinnelse for drap i Tranby-saken

Advokat Hilde Marie Ims forsvarer kvinnen som fredag ble frifunnet for tiltalen om overlagt drap på sin ektemann. (Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix)
Advokat Hilde Marie Ims forsvarer kvinnen som fredag ble frifunnet for tiltalen om overlagt drap på sin ektemann. (Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 53 år gamle kvinnen som har stått tiltalt for å ha drept sin ektemann på Tranby i Buskerud i 2013, er frikjent av Drammen tingrett. Et flertall av dommerne var i tvil om bevisene holdt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flertallet i Drammen tingrett kom til at bevisene påtalemyndigheten førte i Tranby-saken, ikke var tilstrekkelige til en drapsdom.

Dermed ble den 53 år gamle kvinnen som påtalemyndigheten mener drepte ektemannen på Tranby i Buskerud i 2013, frikjent fredag for det mest alvorlige tiltalepunktet – overlagt drap. I løpet av fire uker må Riksadvokaten bestemme seg for om dommen skal ankes.

Retten delte seg i skyldspørsmålet. Flertallet – de to fagdommerne og en av meddommerne – mente det ikke er noen bevis som knytter kvinnen til ildspåsettelsen, mens mindretallet, to meddommere, mente det er bevist at hun drepte Frontline-direktør Per Gunnar Asheim (57).

Kvinnen ble derimot dømt for å ha utøvd trusler og vold mot familien, samt for påvirkning av vitner i saken. For dette dømmes hun til tre år og seks måneders fengsel, men får 738 dager i fradrag for tiden hun har sittet i varetekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun dømmes også til å betale 90.000 kroner i erstatning og oppreisning til hvert av sine fem barn. I og med at hun er frifunnet for drap, blir hun ikke fradømt forsikring, arverett eller skifte.

53-åringen har hele tiden nektet for at hun drepte ektemannen som ble funnet død i en utbrent bil på en parkeringsplass i påsken for to år siden. Kona ble pågrepet og siktet for drap samme dag.

Gråt

Da dommen ble lest opp, brøt kvinnen sammen i stille gråt mens forsvareren hennes, advokat Hilde Marie Ims, holdt rundt henne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dommerne har vært opptatt av de samme momentene som oss og skrevet en dom basert på det. Det er vi veldig fornøyd med. Vi ble hørt, sa den andre av kvinnens to forsvarere, advokat Anders Westeng, til NTB etter at den rundt en time lange opplesningen av dommen var ferdig.

Domfelte tok betenkningstid og har to uker på seg til å anke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det skyldes den delen som gjelder familiemishandling. Der har retten trukket noen konklusjoner som vi ikke er enige i. Det har vi behov for å se på og diskutere. Det er et alminnelig prinsipp i alle straffesaker at tvilen skal komme tiltalte til gode. Og det er det som er anvendt her, sier han.

Westeng er ikke overrasket over at hun ble frifunnet for tiltalepunktet om drap, men er overrasket over at det ble dissens.

Fire uker

Det er nå opp til Riksadvokaten å avgjøre om dommen skal ankes til lagmannsretten. Statsadvokat Trude Elisabeth Sparre har to uker på seg å skrive sin innstilling og hennes overordnede har deretter maksimalt to uker på seg om den skal ankes videre til Borgarting lagmannsrett.

– Jeg mener at tiltalen holder. Det er et stort bevisbilde, men ikke ett stort bevis mot domfellelse. Derimot er det mange indisier som vi samlet mente holdt, sier Sparre til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

At retten delte seg, mener hun bare viser sakens kompleksitet.

Aktoratet la ned påstand om 21 års fengsel, mens forsvaret ba om frifinnelse for overlagt drap.

Familievold

Under rettssaken, som gikk over seks uker i Drammen tingrett, fastholdt kvinnen sin uskyld, men vedgikk at det hadde vært turbulente forhold i hjemmet.

Bistandsadvokat Anne Elisabeth Kroken poengterer overfor NTB at kvinnen er dømt for familievold langt utover det hun har erkjent.

Kroken betegner erstatningen som helt symbolsk.

– Men når de går opp i 90.000 kroner og begrunner det med grov og langvarig mishandling, så sier det noe om hvordan disse barna har hatt det. De skal jo komme seg videre i livet, sier bistandsadvokaten.