Meny

Seks av ti har tillit til vaksineanbefalingene

Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten 60 prosent av de spurte sier de har tillit til helsemyndighetenes anbefalinger om vaksiner, viser en måling.

I meningsmålingen som InFact har laget for VG, svarer 33,3 prosent at de stoler fullt og helt på anbefalingene fra norske myndigheter. Til sammen 59,4 prosent sier de i stor grad har tillit til anbefalingene, skriver avisen.

– Dette resultatet reflekterer ikke hvor mange som faktisk vaksinerer barna sine. Våre tall viser at cirka 20 prosent er tvilende til om de skal vaksinere barna sine, men når det kommer til å faktisk vaksinere eller ikke, så gjør ni av ti det, sier direktør Britt Wolden ved vaksineavdelingen hos Folkehelseinstituttet.

Wolden sier jobben som blir gjort på helsestasjoner og i skolehelsetjeneste, er et viktig bidrag til at så mange vaksinerer barna sine.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) avviste onsdag et forslag fra Arbeiderpartiets Jan Bøhler om å innføre et prøveprosjekt med obligatorisk vaksinering.

– Hvis vi innfører tvang, så risikerer vi at skeptikerne svarer at det kommer fordi man ikke har gode nok argumenter for å vaksinere frivillig. Det kan bli snakk om fritak eller at vaksinasjon ikke følges opp. På sikt kan det føre til lavere oppslutning, sa statsråden i Stortingets spørretime.

Helseministeren mener all oppmerksomheten nylig om meslingutbrudd både i USA og Europa har ført til at foreldre er blitt mer bevisst på risikoen ved å unnlate å få barna vaksinert.

Populært