Meny

NATO: Russiske soldater dør i hopetall i Ukraina

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svært mange russiske soldater er drept i kamper øst i Ukraina, sier NATOs nestleder.

– Russiske ledere lykkes stadig dårligere med å skjule det faktum at russiske soldater kjemper og dør i et stort antall i det østlige Ukraina, sa visegeneralsekretær Alexander Vershbow torsdag.

Noen timer tidligere uttalte den amerikanske statssekretæren Victoria Nuland at Russland har sendt tusenvis av soldater over grensen.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er noe mer forsiktig i sine uttalelser, men han understreker at det har vært en klar russisk opptrapping øst i Ukraina.

Les også: FN: Over 6.000 drept i Ukraina

– Mer tungt utstyr

– Jeg vil ikke gi spesifikke tall, men det vi kan bekrefte, er at vi har sett en vesentlig økning i støtten fra Russland til separatistene. Vi har sett styrker, vi har sett trening av separatister, og vi har også sett en vesentlig økning i leveranser av tungt utstyr, sa Stoltenberg på en pressekonferanse i Helsingfors torsdag.

Han sa også at det er levert over 1.000 deler med tungt utstyr fra Russland til separatistene.

– Vi snakker om artilleri, pansrede kjøretøy og avanserte luftforsvarssystemer, sier Stoltenberg.

– Tomme påstander

Russland avviser kategorisk at landet har sendt soldater for å kjempe med prorussiske separatister i nabolandet.

– Disse tallene, som er tatt ut av løse luften, demoraliserer og forvirrer selvfølgelig verdenssamfunnet, sier Aleksandr Lukasjevitsj, talsmann for det russiske utenriksdepartementet.

Soldatmødre

En av de første som varslet om drepte russiske soldater i Ukraina, var 73-årige Ljudmila Bogatenkova, leder for en fløy i organisasjonen Soldatmødrene i byen Budjonnovsk sør i Russland.

I august i fjor opplyste hun at elleve russiske soldater var drept i Ukraina. Ifølge russiske myndigheter ble de enten drept under en øvelse på russisk side av grensen eller så var de i Ukraina på frivillig basis.

Bogatenkova ble to måneder senere pågrepet og siktet for svindel.

Sikkerhetsrådet

Fredag skal FNs sikkerhetsråd møtes for å vurdere de siste forsøkene på å få våpenhvilen til å fungere øst i Ukraina, ifølge ikke navngitte diplomater.

Under møtet blir det lagt fram rapporter fra flere FN-eksperter som tar for seg både politiske, humanitære og menneskerettslige forhold.
Populært