Meny

Fortsatt NATO-nei i Finland

NATO-sjef Jens Stoltenberg møtte Finlands statsminister Alexander Stubb torsdag. Et flertall av finnene er fortsatt mot NATO-medlemskap. Foto: Markku Ulander / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er fortsatt et flertall mot NATO-medlemskap i Finland. Alliansesjef Jens Stoltenberg vil ikke blande seg inn.

– Jeg kan ikke se at Finland vil bli medlem av NATO i nær framtid, sier statsminister Alexander Stubb til pressen etter et møte med Stoltenberg i Helsingfors.

Ifølge en undersøkelse i avisen Helsingin Sanomat sier fortsatt 57 prosent av finnene nei til NATO-medlemskap. Men ja-siden er litt på vei fram med en oppslutning på 27 prosent, og Stubb mener neste regjering etter valget i april ikke bør utelukke noe.

Les også: NATO: – Våpenhvilen i Ukraina må ikke misbrukes

Holder seg utenfor

– Jeg kommer til å overlate dette helt til finnene. NATO respekterer Finlands avgjørelse. Om det er ikke å søke eller å søke, sier Stoltenberg.

– Jeg skal ikke prøve å gi råd til Finland. Både som NATOs generalsekretær og som tidligere norsk statsminister holder jeg meg utenfor.

Finland står som Sverige utenfor NATO, men undertegnet i fjor en såkalt vertslandsavtale som knyttet landet tettere til forsvarsalliansen.

Les også: Norges NATO-skole granskes

Trussel

Ukraina-krisen har satt finnenes forhold til Russland i søkelyset. Landet har en 1.300 kilometer lang grense mot Russland, og til sammen 61 prosent sier i undersøkelsen at de er helt eller delvis enige i at trusselen fra Russland har økt.

Krisen har også skapt mer oppmerksomhet om Finlands forhold til NATO.

– De viktigste partiene er delt. Så lenge det ikke er bred politisk støtte fra partiene for et ja, nøler folk, har Teija Tiilikainen på Utenrikspolitisk institutt i Finland sagt til Euronews og mener selv landet vil tjene på et NATO-medlemskap.

Populært