Meny

Erdogan anklages for å kneble dissidenter

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan fotografert under en velkomstseremoni i presidentpalasset i Ankara tidligere denne uka. (Foto: Umit Bektas / Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke personer i Tyrkia, fra studenter til kjendiser, blir rettsforfulgt og anklaget for å ha fornærmet president Recep Tayyip Erdogan.

Erdogans kritikerne mener det egentlige formålet med loven som forbyr å fornærme eller vise manglende respekt for presidenten, er å kneble regjeringens meningsmotstandere.

Kritikerne mener at myndighetene er i ferd med å bygge opp en personkult rundt mannen som har styrt Tyrkia siden 2003, enten som statsminister eller som president.

Minst 84 mennesker er blitt siktet for å ha fornærmet Erdogan og for å ha sagt offentlig hva de mener om ham siden presidentvalget i august i fjor, ifølge advokat Benan Molu i advokatforeningen i Istanbul.

– Jeg har vært menneskerettsaktivist i over 20 år, men jeg kan ikke huske å ha opplevd en verre tid for ytringsfriheten i Tyrkia, sier Sebla Arcan, som leder Tyrkias menneskerettighetsforening i Istanbul.

16-åring for retten

Erdogan har fått solid støtte fra velgerne siden han ble statsminister i 2003, men hans omdømme som grasrotleder er svekket gjennom en stadig mer autoritær lederstil og nulltoleranse for kritikk.

Fredag må en 16-åring i retten i byen Konya i det sentrale Anatolia. Mehmet Emin Altunses ble pågrepet på skolen i desember fordi han kalte Erdogan «sjefstyv» under en studentprotest. Dersom gutten blir dømt, risikerer han fire års fengsel.

I tillegg risikerer en tidligere missedronning fengselsstraff fordi påtalemyndigheten mener hennes konto på bildedelingsappen Instagram fornærmer presidenten.

Kritisk opposisjon

Disse to og flere andre saker er eksempler på at Erdogans styre blir stadig mer autoritært, sier kritikerne hans. En rekke journalister sitter allerede bak lås og slå, mens myndighetene forsøker å kontrollere sosiale medier.

Det største opposisjonspartiet, CHP, tok nylig til orde for å endre artikkelen i straffeloven som forbyr noen å fornærme presidenten. Argumentet er at den ikke tjener demokratiet og rettssikkerheten.

Loven fantes riktignok også mens Erdogan var statsminister, men ifølge aktivister ble den knapt brukt før han inntok presidentpalasset.

– Denne artikkelen brukes som et våpen for å bringe opposisjonen til taushet, den er i strid med ytringsfriheten og må skrotes umiddelbart, sier aktivist Arcahn.

Satire

Erdogan selv tilbrakte i sin tid fire måneder i fengsel etter å ha lest opp et islamistisk dikt som en domstol mente var ensbetydende med å nøre opp under religiøst hat, på slutten av 1990-tallet. Som statsminister saksøkte han både journalister og tegnere for ærekrenkelser.

– Det er en skam for Tyrkia at politiet vokter folks tanker og meninger, mens arbeidslivskriminalitet og drap på kvinner ignoreres, sier Aykan Erdemir fra CHP.

Dagens mange straffesaker mot Erdogan-kritikere gir ammunisjon til det tyrkiske satiremagasinet Penguen. Den siste utgaven inneholder en tegning der en politimann avhører en katt for å finne ut om katten fornærmer presidenten.

– Nei, mann, jeg er en katt. Det går over min forstand, svarer katten.

Populært