Meny

IS satte fyr på oljefelt øst for Tikrit

Irakiske soldater og militærkjøretøy fotografert onsdag med røyken fra oljebrønnene i Ajil-feltet øst for Tikrit i bakgrunnen. (Foto: Mahmoud Raouf / Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IS-opprørere har satt fyr på oljebrønner øst for Tikrit i et forsøk på å stanse bombeflyene som deltar i offensiven mot opprørerne i byen, ifølge kilder i Irak.

Svart røyk har steget opp fra oljefeltet Ajil siden onsdag ettermiddag, sier et øyevitne som var med de irakiske militsene og soldatene da de rykket inn mot Tikrit fra øst.

Før IS erobret oljefeltet i juni, ble det her pumpet opp 25.000 fat råolje daglig. Feltet inneholder også gass, og IS skal ha pumpet opp langt lavere volumer i frykt for at deres primitive utvinningsteknikker kunne sette fyr på gassen.

Allerede i august i fjor ble oljefeltets kontrollsenter ødelagt av bombeangrep, ifølge amerikanske myndigheter.

Ajil ligger rundt 35 kilometer nordøst for byen Tikrit i Salahuddin-provinsen. Iran-støttede militser og irakiske regjeringssoldater innledet mandag en offensiv med mål om gjenerobre Tikrit.

Byen ligger 15 mil nord for Bagdad og ble inntatt av ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) i mai i fjor. Tikrit ligger i et hovedsakelig sunnimuslimsk område og er også kjent som fødebyen til Iraks tidligere diktator Saddam Hussein.

Populært