Screening for å forebygge hjerneslag utredes i vår

SCREENING? På skriftlig spørsmål svarte Bent Høie at utredning av screeningprogram for å forhindre hjerneslag skulle «eventuelt vurderes». Nå lover Helsedepartementet at det skjer i vår. – Bra Høie har fått tenkt seg om, mener Torgeir Micaelsen (Ap). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SCREENING? På skriftlig spørsmål svarte Bent Høie at utredning av screeningprogram for å forhindre hjerneslag skulle «eventuelt vurderes». Nå lover Helsedepartementet at det skjer i vår. – Bra Høie har fått tenkt seg om, mener Torgeir Micaelsen (Ap). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

700 hjerneslag kan forebygges årlig ved å screene for hjerteflimmer, ifølge beregninger. – Utredes av Helsedirektoratet i løpet av våren, lover Helsedepartementet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cirka 15.000 nordmenn rammes av hjerneslag hvert år. Det er den tredje vanligste dødsårsaken, og den vanligste årsaken til uførhet blant voksne.

Hjerteflimmer (atrieflimmer) er en viktig risikofaktor for hjerneslag. Under den nasjonale hjerneslagkonferansen i februar foreslo hjertespesialist og medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket Steinar Madsen å innføre screening for hjerteflimmer hos eldre i Norge.

Ifølge Madsens beregninger vil uoppdaget hjerteflimmer kunne føre til om lag 2000 hjerneslag hvert år.

– Det er cirka 100.000 i Norge som vi vet at har hjerteflimmer og cirka 50.000 vi ikke vet om.

– Ved å starte screening som fanger opp halvparten av disse, vil dette kunne gi cirka 700 færre hjerneslag, sier han til ABC Nyheter.

– Før var hjerteflimmer-screening komplisert og kostbart, nå er det enklere og billigere. Det var noe av grunnlaget for at jeg fremmet forslaget, sier hjertespesialist Steinar Madsen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix– Før var hjerteflimmer-screening komplisert og kostbart, nå er det enklere og billigere. Det var noe av grunnlaget for at jeg fremmet forslaget, sier hjertespesialist Steinar Madsen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Han viser til undersøkelser fra Sverige, som viser at man ved screening finner mange som har uoppdaget hjerteflimmer, og dermed kan starte forebyggende behandling med blodfortynnende medisiner.

Ny teknologi gjør at pasienter selv kan måle hjerterytmen sin ved hjelp av en såkalt tommel-EKG som kan kobles til smarttelefon. Screening planlegges nå i Sverige, forteller Madsen.

– Det viser seg at dette er veldig rimelig i forhold til andre tiltak man starter i helsevesenet, sier han.

Les mer: – Hjerneslag og andre hjernesykdommer kan forebygges

Arbeiderpartiet: – Haster

Arbeiderpartiet mener det er god grunn til å utrede om man skal ha hjerteflimmerscreening i Norge, og mener det haster med å sette i gang en utredning av ulike måter å sikre effektiv forebygging.

Torgeir Micaelsen (Ap) stilte for to uker siden skriftlig spørsmål til Bent Høie (H) om hvorvidt helseministeren vil utrede mulighetene for et screeningprogram.

– Hjerneslag påfører store kostnader og lidelser og da må vi være villige til å ta i bruk ny teknologi, sier Micaelsen, som er helsepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, til ABC Nyheter.

Høie: – Eventuelt vurderes

I sitt svar som kom tirsdag, skriver Høie at Helsedirektoratet er i gang med å revidere retningslinjer for både behandling og rehabilitering ved hjerneslag og for forebygging av hjerte- og karsykdommer.

«Helsedirektoratet vil i arbeidet med revisjonen av disse to retningslinjene foreta en vurdering av hvorvidt det er faglig konsensus på området og hvor dette temaet eventuelt skal innlemmes», skriver helseministeren.

Han viser videre til at direktoratet har fått i oppdrag å etablere en overordnet strategi og styringsstruktur for alle nasjonale screeningprogrammer.

«Spørsmålet om en eventuell innføring av et nasjonalt screeningprogram for å forhindre hjerneslag må derfor eventuelt vurderes i den styringsstrukturen for screeningprogrammer som nå skal etableres i Helsedirektoratet.»

– Passivt og vagt

– Bra Høie har fått tenkt seg om, sier helsepolitisk talsmann Torgeir Micaelsen som reagerte på et vagt svar fra helseministeren på spørsmål om utredning av screening av hjerteflimmer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix– Bra Høie har fått tenkt seg om, sier helsepolitisk talsmann Torgeir Micaelsen som reagerte på et vagt svar fra helseministeren på spørsmål om utredning av screening av hjerteflimmer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg synes helseministeren i sitt svar tar en altfor passiv rolle. Han sier at Helsedirektoratet på et senere tidspunkt eventuelt kan vurdere. Her bør statsråden ta en mye mer aktiv rolle for å få frem mulige løsninger, sier Arbeiderpartiets Torgeir Micaelsen til ABC Nyheter.

Om det mangler penger, tror Micaelsen Stortinget vil være villige til å bevilge ekstra for å vurdere et slikt prosjekt.

– Det viktigste er nå å raskt få en konkret vurdering av saken, men med Høies svar er det høyst uklart om dette vil skje med det første eller ikke, sier han til ABC Nyheter.

HOD: – Utredes i løpet av våren

– Høies svar kan oppfattes som at dette er noe som kanskje skal vurderes senere. Er det noen grunn til ikke å utrede dette?

– Det er slik at Helsedirektoratet er i gang med en revisjon av det som er retningslinjer for behandling av hjerneslag. I dag er ikke forebyggende arbeid, som screening, en del av retningslinjene. I denne revisjonen kommer direktoratet til å vurdere om screening er en god idé, svarer statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i Helse- og omsorgsdepartementet.

Mens de overordnede retningslinjene for behandling av hjerneslag skal arbeides med gjennom året, vil screening vurderes i vår, opplyser hun.

– Det er under utarbeidelse nå. Helsedirektoratet vil komme med en vurdering av screening i løpet av våren. Det er fagfolk som gjør disse vurderingene, på bakgrunn av den kunnskapen som finnes, sier hun til ABC Nyheter.

Hun viser til at screeningprogrammer generelt sett krever mye ressurser, og at man må være helt sikre på at screeningen gir god nok effekt og god nok nytte før man eventuelt innfører et nytt nasjonalt program.

Les også: – Tre til fem kopper kaffe daglig beskytter hjertet

– Bra Høie tar grep

Torgeir Micaelsen i Ap er glad for å høre at departementet nå forsikrer at det vil komme en rask utredning av mulighetene for hjerteflimmerscreening.

– Det er bra at Høie nå tar grep etter å ha fått tenkt seg om, sier han til ABC Nyheter.

– Ap ser frem til at vurderingen kommer raskt, fortsetter Micaelsen.

– Enkelt og lite kostbart

Hjerneslag rammer 15.000 årlig i Norge, mange blir uføre og mange dør. Foto: Colourbox.comHjerneslag rammer 15.000 årlig i Norge, mange blir uføre og mange dør. Foto: Colourbox.com

Anne Hege Aamodt som er leder i Norsk nevrologisk forening, støtter forslaget om screening.

– Atrieflimmer er en av de farligste risikofaktorene for hjerneslag, men mange vet ikke at de har atrieflimmer fordi det ofte ikke gir symptomer. Dersom det oppdages at man har atrieflimmer, skal de fleste ha slagforebyggende behandling med blodfortynnende behandling, forklarte nevrologen nylig til ABC Nyheter.

Hvordan screeningen bør gjennomføres kan diskuteres, mener hjertespesialist Steinar Madsen.

– Ny teknologi betyr at det er enkle måter å gjøre dette på. Det finnes små bærbare EKG-apparater som kan kobles til mobiltelefonen.

Utstyret er ikke per i dag å få kjøpt i Norge, men kan fås for noen hundrelapper i England. Madsen forteller at han har teknologiinteresserte pasienter som ønsker å sjekke ut dette på egenhånd.

– Jeg ser ingen grunn til at de ikke skal gjøre det. Men det er absolutt grunn til å tenke på om vi bør gå inn for nasjonal screening.

– Screening kan gjennomføres på forskjellige måter. Man kan gjøre folk oppmerksomme på at de kan screene seg selv, eller det kan være et offentlig opplegg eller en kombinasjon av egendiagnose og offentlig, sier Madsen til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:07 Nye demonstrasjoner mot Egypts president00:27 Lorena nedjustert til tropisk storm00:01 Advokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59 Island bøtelagt etter Eurovision23:30 UP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59 Barcelona og Messi snublet mot Granada22:53 Stadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51 Inter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37 Overtidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29 Brann på gård i Nome22:11 Hotell-milliardær er død21:43 IS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36 Kanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24 To drept av bombe i Afghanistan20:22 Tidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05 Målløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37 Norwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09 Nei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00 MC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42 Hovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41 Politiet pågrep mann med kniv18:10 Kraftig jordskjelv i Albania17:57 Negotia: Partene står langt fra hverandre17:56 Manchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23 Thomas Cook på randen av konkurs17:02 – Ble lei av å være den fete klovnen16:39 Flere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28 Abid Raja fikk hatbrev i posten16:06 Varm septemberdag flere steder15:41 Tottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21 Etter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14 Færre selger bilen sin privat14:45 Norges FN-valgkamp drar seg til13:52 Brann i enebolig i Bærum13:47 Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23 Vil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58 The Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56 Demonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08 Over 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53 Nytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34 Mann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28 Fridde til kjæresten under vann - druknet10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 René Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån
Siste nytt
01:07VerdenNye demonstrasjoner mot Egypts president00:27VerdenLorena nedjustert til tropisk storm00:01NorgeAdvokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59VerdenIsland bøtelagt etter Eurovision23:30NorgeUP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59SportBarcelona og Messi snublet mot Granada22:53VerdenStadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51SportInter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37SportOvertidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29NorgeBrann på gård i Nome22:11PengerHotell-milliardær er død21:43VerdenIS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36NorgeKanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24NorgeTo drept av bombe i Afghanistan20:22NorgeTidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05SportMålløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37ReiseNorwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09MotorNei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00NorgeMC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42NyheterHovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41NorgePolitiet pågrep mann med kniv18:10VerdenKraftig jordskjelv i Albania17:57PengerNegotia: Partene står langt fra hverandre17:56SportManchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23ReiseThomas Cook på randen av konkurs17:02Helse og livsstil– Ble lei av å være den fete klovnen16:39NorgeFlere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28PolitikkAbid Raja fikk hatbrev i posten16:06NorgeVarm septemberdag flere steder15:41SportTottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21VerdenEtter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14MotorFærre selger bilen sin privat14:45VerdenNorges FN-valgkamp drar seg til13:52NorgeBrann i enebolig i Bærum13:47VerdenThunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23NæringslivVil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58SportThe Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56VerdenDemonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08VerdenOver 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53NorgeNytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34NorgeMann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28LivetFridde til kjæresten under vann - druknet10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26NorgeRené Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus