Meny

Nigeria protesterer mot regjeringens asylpolitikk

Justisminister Anders Anundsen (Frp) møtte til høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i asylbarnsaken i februar. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nigerianske myndigheter kaller regjeringens utkastelse av lengeværende asylbarn umenneskelig.

I en note til det norske utenriksdepartementet skriver den nigerianske ambassaden i Stockholm at de som et resultat av handlingene til det norske politiet, ønsker «å fremme en alvorlig protest mot den inhumane behandlingen som gis disse familiene».

Ambassaden gjør det klart at de forventer at den norske regjeringen griper inn og stanser politiets mange tvangsreturer av nigerianske foreldre og barn, skriver Bergens Tidende.

Les også: Får innvilget asyl – drar til hjemlandet på ferie

UD vil svare

«Det er notert at fjorårets tvangsreturer av familier genererte svært alvorlige menneskerettighetsbekymringer, i tillegg til at det reiste spørsmål vedrørende barns rettigheter», heter det i brevet som er datert 4. februar, to dager før justisminister Anders Anundsen (Frp) møtte til høring om regjeringens asylbarnpolitikk i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

– Det er Utenriksdepartementet som vil svare på noten fra nigerianske myndigheter. Justis- og beredskapsdepartementet arbeider sammen med Utenriksdepartementet om å utarbeide svaret som vil bli sendt til nigerianske myndigheter, sier statssekretær Jøran Kallmyr i Justis- og beredskapsdepartementet til avisen.

I fjor sendte også afghanske myndigheter flere protestbrev til norske myndigheter der de uttrykte bekymring for alle returene av barnefamilier.

Les også: Strammet inn asylpolitikken samme dag som han ble tatt i ed

Satsingsland

Både i Nigeria og Afghanistan åpnet det seg i fjor en mulighet for utsendelse, har justisminister Anders Anundsen (Frp) og landets polititopper uttalt. Begge landene ble ifølge avisen i august i fjor utpekt som satsingsland da regjeringens måltall for utsendinger skulle nås.

Med økningen i antall uttransporteringer til Nigeria økte samtidig tallet på utsendte lengeværende asylbarn. Etter at gjennomsnittlig antall returer til Nigeria lå på ni i mange måneder, økte tallet til 63 i august i fjor. Det økte til 66 i september, 124 i oktober og 148 i november.

Ifølge avisen sendte Politiets utlendingsenhet et charterfly til Nigeria med 59 personer i september i fjor. 20 av disse var lengeværende barn.

Nigerianske myndigheter presiserer at de ikke har noen problemer med at barnefamilier som ønsker å returnere, gjør det, men at det skaper store bekymringer at familier presses til å returnere til Nigeria mot sin vilje, og uten at det foreligger forberedelser for slik «massiv relokalisering».

Populært