Meny

Mann bosatt i Norge etterlyst for angrep i Paris i 1982

Dette bildet ble tatt to dager etter at en håndgranat ble kastet inn i restauranten Chez Jo Golden i 1982. (Foto: Joel Robine / AFP)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 56 år gamle norske statsborgeren, etterlyst og mistenkt for et terrorangrep mot en jødisk restaurant i Paris i 1982, benekter alle anklagene mot ham.

– Jeg har aldri vært i Paris. Jeg har aldri drept noen. Jeg er en vanlig, normal person, sier den 56 år gamle mannen, bosatt i Skien i Telemark, til VG.

Til NRK sier den terroretterlyste at de etterlyser feil person, og at han selv er sliten. Kona til 56-åringen sier at mannen hennes er uskyldig.

– Mannen min har aldri vært i Paris eller bodd i Frankrike. I 1982 var han i Syria, og norsk politi vet at han har vært med i PLO og beskyttet Yasser Arafat, sier hun.

NTB har vært i kontakt med Kripos som sier at de jobber med saken. PST har ikke kjennskap til den nye etterlysningen og har ingen kommentar til om de har kjennskap til den 56 år gamle mannen.

Internasjonal arrestordre

Frankrike har sendt ut en internasjonal arrestordre på tre menn, hvor én av de tre er en norsk statsborger som kom til Norge i 1991. Mannen, født i 1958, er etterlyst sammen med en mann født i 1955, bosatt i Ramallah på Vestbredden, og en mann født i 1952, bosatt i Jordan.

De tre er mistenkt og etterlyst for terrorangrepet mot den jødiske restauranten Chez Jo Goldenberg i 1982, hvor seks personer ble drept og 22 ble såret.

Ifølge det franske ukebladet Paris Match er det den norske statsborgeren og mannen på Vestbredden som er etterlyst for selve terrorangrepet, mens den tredje er etterlyst for å ha bistått i angrepet.

Kom seg unna

I etterkant av angrepet har ingen mistenkte blitt navngitt. Den militante palestinske Abu Nidal-organisasjonen (ANO), ledet av Abu Nidal, fikk skylden i etterkant, men ingen har blitt dømt.

Nå har antiterrorisme-dommeren Marc Trevidic utstedt etterlysningene av de tre mennene født på 1950-tallet. Etterlysningene ble sendt ut 20. februar, ifølge en juridisk kilde.

Etterlysningene kommer etter den langvarige etterforskningen av angrepet mot restauranten, som var lokalisert i det jødiske kvarteret i bydelen Marais i Paris.

Angrepet startet midt på dagen 9. august i 1982 da en granat ble kastet inn i restauranten. Videre gikk to væpnede menn inn i restauranten, der rundt 50 mennesker oppholdt seg. Mennene skjøt mot folk i restauranten, før de skjøt mot dem som flyktet nedover gatene i Paris. Selv forsvant de fra stedet gjennom bakgatene i den franske hovedstaden.

Statsborgerskap i 2002

56-åringen i Skien er én av de to som skal ha kommet seg unna i 1982, ifølge franske myndigheter. Ni år senere, i 1991, skal han ha kommet til Norge, skriver Paris Match.

Ukeavisen melder at han flyttet til Norge med sin kone og fire barn. I 2002 skal han ha fått norsk statsborgerskap, noe Dagbladet også bekrefter.

Ifølge avisen var hans første folkeregistrerte adresse på Vestlandet, før han senere flyttet til Fredrikstad og videre til Telemark. I dag bor han i Skien, hvor han – ifølge Dagbladet – har vært i politiets søkelys en rekke ganger. Naboer skal gjentatte ganger ha kontaktet politiet.

Abu Nidal

Da han flyttet til Norge, skal han ha oppgitt tilknytning til den syriske fløyen av Palestinas frigjøringsorganisasjon (PLO), men han nektet for å ha hatt noe med Abu Nidal-organisasjonen å gjøre. Abu Nidal ble offisielt utpekt som ansvarlig i 2011 av franske myndigheter.

Abu Nidal var en palestinsk politisk leder som opererte på 1970- og 1980-tallet. Han ble kjent som verdens farligste terroristleder.

Gjennom sin egen organisasjon skal han være ansvarlig for å ha drept eller skadd over 900 mennesker i terrorangrep i 20 land.

Organisasjonens mest kjente angrep fant sted ved billettskrankene til flyselskapet El Al på flyplassene i Roma og Wien i 1985. I alt 18 personer ble drept og 120 personer såret i de to angrepene.

Abu Nidal selv ble skutt og drept i Bagdad i august 2002 – på ordre fra Saddam Hussein, ifølge palestinske kilder.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært