Meny

Kina vil ikke endre forholdet til Norge

Kaci Kullmann Five har tatt over som leder av Nobelkomiteen etter Thorbjørn Jagland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kinas utenriksdepartement sier forholdet mellom Norge og Kina ikke påvirkes av vrakingen av Thorbjørn Jagland som leder av Nobelkomiteen. – Ikke overraskende, mener professor.

Kinas holdning til utdelingen av fredsprisen og forholdet mellom Kina og Norge er «ikke gjenstand for endring», sier Hua Chunying, pressetalskvinne i det kinesiske utenriksdepartementet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Vårt standpunkt til utvikling av båndene til Norge er klart, og jeg mener det også er veldig klart for den norske siden, sa hun under en kort pressekonferanse onsdag, uten å utdype nærmere.

Bakgrunn: – Jagland vraket som leder av Nobelkomiteen

Ikke overraskende

Kina-ekspert, professor Mette Halskov Hansen ved Universitetet i Oslo sier det ikke er overraskende at kinesiske myndigheter mener at skiftet av leder ikke får noen konsekvenser.

Derfor har Norge et dårlig forhold til Kina: Liu Xiaobo får fredsprisen

– Noe annet ville vært oppsiktsvekkende. Men det kan ikke utelukkes at det vil ha konsekvenser på sikt, selv om det er vanskelig å forutsi, sier hun.

– Det er fem år siden utdelingen av fredsprisen, og fortsatt er forholdet til Norge ikke veldig avklart, påpeker Halskov Hansen i en kommentar til NTB.

Les også: Isaksen og Solberg reagerer på Twitter-hets av Jagland

Kullman Five overtar

Tirsdag ble det klart at Kaci Kullmann Five overtar som leder for Nobelkomiteen etter Thorbjørn Jagland.

Forholdet mellom Norge og Kina har vært på frysepunktet etter at Nobelkomiteen ga fredsprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010.

Kina har stått fast på at det er opp til Norge å ta initiativ til en normalisering av forholdet.

Populært