Høyre-lekkasje om kommunesammenslåing:

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) overrumplet Erna Solberg

TATT FOR LEKKASJE: Erna Solberg måtte slå retrett. Høyre vil ikke instruere sine folkevalgte til å forhindre folkeavstemning om kommunesammenslåing, slik et intern brev fra partikontoret legger opp til. Foto:  Lise Åserud / NTB scanpix.
TATT FOR LEKKASJE: Erna Solberg måtte slå retrett. Høyre vil ikke instruere sine folkevalgte til å forhindre folkeavstemning om kommunesammenslåing, slik et intern brev fra partikontoret legger opp til. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.

Høyre har sendt ut brev til sine lokalpolitikere for å forhindre folkeavstemninger om kommunesammenslåing. Brevet har falt i hendene på Trygve Slagsvold Vedum (Sp, som utfordret Erna Solberg på det i Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er forunderlig at det Høyre frykter mest i kommunereformen, er folket.

Det sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum da han i Stortingets muntlige spørretime onsdag konfronterte statsminister Erna Solberg (H) med et brev som er gått ut til partiets folkevalgte i kommunene.

Brevet fra Høyre sentralt oppfordrer til å gå imot Senterpartiets forsøk på å få til folkeavstemninger i kommunene i spørsmålet om kommunesammenslåing.

Misfornøyde Høyre-politikere har åpenbart sett behov for å lekke brevet, som Sp nå har fått, og Vedum siterte fra i Stortinget.

– Folkeavstemninger utarter

«Folkeavstemninger i denne type spørsmål utarter ofte til synsing, usakligheter og splittelse i lokalsamfunnet og kan føre til at det blir tatt en beslutning som ikke er kunnskapsbasert.», heter det blant annet i brevet, som er sendt ut av Høyres seniorrådgiver på kommunalpolitikk, Martin Engeset.

– Vil statsministeren bekrefte at folkeavstemninger innebærer synsing, usakligheter og splittelse? spurte Trygve Slagvold Vedum.

– Det er opp til hver enkelt kommune å avgjøre hvordan de vil forankre prosessen i forhold til kommunereformen, svarte Erna Solberg, som avviser at brevet er å anse som et direktiv.

– Jeg mener at i en folkeavstemning kan man få veldig gode diskusjoner, eller bare bli opptatt av enkelttema. Husk at kommunereformen dreier seg om å sikre at de med svakest stemme skal få et bedre tilbud i framtida, la Solberg til.

Les også: Sanner sier folkeavstemninger kan overprøves

Her er Høyres nødløsning:

– Jeg skjønner godt at hun ikke er interessert i snakke om innholdet i brevet, repliserte Vedum, som utfordret på et annet punkt i beskjeden Høyres lokalpolitikere har fått:

Dersom det ikke lykkes Høyre å forpurre folkeavstemning, må følgende krav oppfylles:

  • Det bør være minimum 75 prosent valgdeltakelse.
  • Det bør være minimum 60 prosent flertall for ja eller nei.

– I et vanlig kommunevalg er det 64 prosent valgdeltakelse. Stiller du deg bak kravet om minst 75 prosent deltakelse og minimum 60 prosent flertall? spurte Vedum.

Vil du lese Høyres interne brev til sine lokalpolitikere? Trykk her

Les også: Sanner ga europeisk pris til små kommuner - fordi de er så gode

Legger vekk partipisken

– Jeg lurer på om de som har skrevet dette har blitt inspirert av Senterpartiets holdning til folkeavstemning om EU. Dette høres ut som et litt spesielt brev sendt ut av vårt partikontor. Jeg syns ikke vårt parti til de grader skal la seg inspirere av Senterpartiet, svarte Solberg.

Det hun refererer til, er at stortingspolitikere fra Sp i forbindelse folkeavstemning om EU har påberopt seg retten til å stemme etter sin egen overbevisning, også etter en rådgivende folkeavstemning.

– Vi har som parti ingen tradisjon med å diktere våre folkevalgte lokalt. Jeg klarer ikke å lese et brev fra vår organisasjon som en instruks. Vi har ikke de stalinistiske prinsippene som andre partier har, slo hun fast.

Personvernpolicy