Meny

Nordmenn kriger i Kurdistan

Norsk-kurdiske Hosheng Omer var i Nord-Irak og kriget mot IS i fire måneder i fjor. Nå har han reist tilbake, skriver Vårt Land. Foto: Privat / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt ti norskkurdere deltar i kampene mot Den islamske staten (IS) i Kurdistan.

En av dem som har reist til Nord-Irak, er norskkurderen Hosheng Omer, skriver Vårt Land. Omer kjempet mot IS i Nord-Irak i fjor, men har nå reist tilbake og deltar i kampene.

– Jeg kjemper for mitt folk. Det er ikke det samme som at en norsksomalier eller norskpakistaner drar til Syria for å kjempe med IS. Jeg drar til et land hvor mine besteforeldre og foreldre har kjempet, fortalte Hosheng Omer til NTB i desember.

Seniorrådgiver Martin Bernsen i PST kunne den gang ikke si med sikkerhet hvor mange som har reist fra Norge for å kjempe mot IS. Ungdomsorganisasjonen Ung Kurd Norge mener imidlertid at rundt ti personer er i Irak og Syria nå.

Det er to grupper som reiser til Irak og Syria for å kjempe. Den ene er radikale islamister som melder seg til kampavdelingene til IS. Den andre er norskkurdere som reiser til Kurdistan, den selvstyrte delen nord i Irak, og til Syria for å kjempe mot IS.

Bernsen gjentar at PST vet at vel 70 norske borgere kjemper for IS i Syria og Irak.

Populært