Meny

Nemtsov drept – russisk opposisjon i knestående

President Vladimir Putin sitter trygt i Kreml, mener eksperter. REUTERS/Sergei /NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands opposisjon håper drapet på Boris Nemtsov skal blåse nytt liv i protestene mot Kreml, men observatører tror det er lite realistisk.

Titusener var samlet til minnemarkeringen for Nemtsov søndag, og tusener tok tirsdag et siste farvel med opposisjonspolitikeren.

Men spredte rop som «Russland vil bli fritt» og «Russland uten Putin» i minnemarkeringen døde raskt hen. Noen repetisjon av stordemonstrasjonene mot regimet vinteren 2011/2012 er det hittil ikke blitt noe av.

NUPI-forsker Helge Blakkisrud har liten tro på at drapet vil sette ny fart i protestene mot president Vladimir Putin.

– For at drapet og markeringene skal få en effekt, vil opposisjonen måtte utnytte det momentumet dette har skapt, sier han til NTB.

– Enkeltstående demonstrasjoner som den vi så sist helg, har begrenset effekt. Så lenge det ikke resulterer i et massivt og vedvarende press, tror jeg ikke det vil gjøre noe avgjørende inntrykk på Kreml.

Les også: Tusener viste Nemtsov den siste ære

Denne overvåkningsvideoen tror russisk politi viser Nemtsov-drapet:

Mangler leder

Analytikere er ikke i tvil om at Putin har strammet grepet om opposisjonen ytterligere de siste årene. Drapet på Nemtsov tolkes av mange som et bevis på at det blir stadig farligere å bevege seg på tvers av den offisielle linjen.

I tillegg har opposisjonen lenge slitt med intern splittelse og mangel på en klar leder.

En av de mest populære opposisjonslederne, Aleksej Navalnyj, har gjentatte ganger blitt straffeforfulgt i det han selv mener er politisk motiverte saker.

Initiativ brøt sammen

Blakkisrud sier tidligere statsminister Mikhail Kasianov, som har frontet protestene mot drapet på Nemtsov, har liten oppslutning både innad i opposisjonen og i befolkningen.

– Gitt at det ikke finnes noen leder som kan kanalisere frustrasjonen med regimet, tror jeg dette fort vil dø hen igjen. Opposisjonen mangler både den klare lederen og viljen til å samarbeide på tvers av ideologiske skillelinjer, sier han.

– Opposisjonen forsøkte å lage en felles plattform for venstreliberale i etterkant av valget til ny nasjonalforsamling i 2011. Venstre-radikale, nasjonalister og liberale gikk sammen under slagordet «Et Russland uten Putin». Men dette initiativet brøt raskt sammen, og alle de sentrale lederne har trukket seg.

Nemtsovs kjæreste Hanna Durytska får reise ut av Russland:

«Større krig»

Russiske aktivister sier Ukraina-krisen har forverret det politiske klimaet i Russland.

Putin har, godt hjulpet av lojale medier, pisket opp patriotisme og nasjonalisme for å styrke sin oppslutning i befolkningen, mener de. Det har han hittil lyktes svært godt med, viser målinger.

Men det liberale partiet Jablokos grunnlegger Grigorij Javlinskij mener Nemtsov ble et offer i «en større krig» som ikke bare pågår i Ukraina. Nemtsov kom i skade for å peke på hva som ligger i Kreml-konseptet «En russisk verden» for det postsovjetiske området, nemlig «annektering, aggresjon og brodermord», skriver Javlinskij i Financial Times.

Konsekvensen av Kremls propaganda er at enda flere russere enn tidligere ser på opposisjonen og aktivister som femtekolonister og Vestens forlengede arm, fortalte rettighetsforkjempere til NTB i fjor høst.

– Patriotismen man snakker om, har ikke noe med kjærlighet til landet å gjøre. Den er kunstig dyrket fram og blir blåst opp, sier Julia Sereda, styremedlem i menneskerettsgruppen Memorial.

– Hele samfunnet er splittet, sa hennes Memorial-kollega Natalia Brikker.

Populært