Meny

– Flere av Jensens politikolleger brukte koder

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere kolleger av den korrupsjons- og narkotikasiktede politilederen Eirik Jensen har ifølge VG forklart at også de har benyttet kodespråk i tekstmeldinger med kriminelle.

Ifølge VG er den kodede SMS-kontakten med den siktede hasjsmugleren Gjermund Cappelen trukket fram som sentralt i mistanken mot Jensen. I februar skrev samme avis at Spesialenheten mener at Jensen i en kodet melding varslet om at 300 kilo hasj var tatt i en politiaksjon.

Etterforskerne mener dessuten å ha funnet tydelige mønstre i kommunikasjonen mellom Jensen og Cappelen. Den skal ha blitt sterkt intensivert i perioder da Cappelen ventet hasjpartier, og skjedde i form av tekstmeldinger skrevet i kodespråk.

Les også: Snart klart om det blir tiltale mot Eirik Jensen

– Verdiløst

Spesialenheten har gjennomført om lag 270 avhør i den omfattende saken, og flere politifolk, blant annet spanere, har ifølge VGs opplysninger forklart at de har brukt samme type sjargong og koder som Jensen i SMS-kontakt med kriminelle. Kodene er blant brukt for å skjule at de er politifolk.

Eirik Jensens forsvarer, advokat John Christian Elden, framholdt forrige måned overfor NTB at Cappelens påstander om hva angivelig kodede tekstmeldinger inneholdt, er verdiløse som bevis.

– Å bruke Cappelen som kodeknekker må ha samme verdi som om engelskmennene skulle spurt tysk etterretning om hvordan Enigma virket under andre verdenskrig, sa Elden til NTB.

Tysting og gjeld

Elden sier til VG at Cappelen har skaffet seg mange fiender ved å tyste på og opparbeide seg stor gjeld til andre kriminelle.

– Det å trekke Jensen inn i saken er nok en måte for ham å overleve på og slippe unna disse fiendene. Saken gir en tydelig pekepinn i den retning, uten at jeg verken kan eller vil gå i detaljer på dette så tidlig i saken, sier Elden.

Cappelens forsvarer, advokat Benedict de Vibe, ønsker ikke å kommentere Eldens uttalelser.

Politioverbetjenten Eirik Jensen ble pågrepet 24. februar 2014. Han satt i varetekt fram til 30. mai og har nektet all straffskyld. Jensen har nektet å stille i nye avhør, blant annet fordi han lenge ble nektet innsyn i saksdokumenter og fordi han frykter lekkasjer. (©NTB)

Populært