Meny

Brevik-tiltalt håper avdødes sykehistorie vil frifinne ham

Fra en åstedsbefaring på Brevikbrua i september 2013. Ekspolitimannen var på dette tidspunktet drapssiktet. Han ble ikke dømt for drap, men for å ha forlatt en person i hjelpeløs tilstand. 42-åringen anket og ankesaken går nå i Agder lagmannsrett i Skien. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eks-politimannen som har anket dommen for å ha forlatt Linn Madelen Bråthen på Brevikbrua før hun falt, vil bruke avdødes sykehistorie for å svekke hennes troverdighet.

Allerede første dag av ankesaken varslet 42-åringen at han vil bestride at de to hadde et seksuelt forhold og at det var bakteppet at hun falt i døden natt til 3. august 2013. Det vil han gjøre ved å henvise til Bråthens psykiatriske sykejournal.

– Jeg har så langt holdt helt tyst for å skåne Linn, samboeren hennes og meg selv. Men nå kan jeg ikke holde tyst lenger. Jeg kan ikke tåle påstandene som rettes mot meg lenger, sa den 42 år gamle avskjedigede politimannen i Agder lagmannsrett tirsdag.

Siden saken gikk for Nedre Telemark tingrett er journalen med Bråthens psykiatriske sykehistorie frigitt. 42-åringen vil bruke den til å underbygge sine påstander om at avdøde var seksualisert, ukritisk og ikke minst løgnaktig.

Les også: Familien til Linn Madelen (33) håper ankesak vil ende i drapstiltale

– Jeg ble pepret med beskyldninger fra Linns venninner sist, og jeg tviler ikke på at Linn har fortalt dem disse historiene, sa han.

Forholdet er nøkkelen

Det angivelig seksuelle forholdet mellom Bråthen og 42-åringen er ifølge dommen i tingretten nøkkelen til å forstå hva som skjedde på Brevikbrua.

Ut fra vitneprovene til spesielt fire nære venninner av Linn, konkluderte tingretten med at de to hadde et seksuelt og hemmelig forhold, at Linn ville ut av det og at fallet fra brua hadde sammenheng med en konfrontasjon med tiltalte på brua.

Tiltalte hadde tirsdag med seg papirer og en liste over momenter han mener motbeviser påstander som framkom i tingretten. Blant annet hevder han at han ikke møtte Bråthen før i 1999, mens det er blitt sagt at de kan ha møttes allerede i 1997. Stort lenger kom han ikke før lagdommer Erik Holth brøt ham av, med beskjed om heller å kommentere bevisene etter hvert som de blir lagt fram for retten.

Les også: Eks-politimann dømt for å ha forlatt Linn hjelpeløs

– Har løyet før

Mannens forsvarer, advokat Arne Lie, medgir overfor NTB at sykejournalen tiltalte sikter til ikke direkte motbeviser konkrete påstander, men mer gir et uttrykk for at Bråthen har fortalt fantasi- og løgnhistorier tidligere.

Ut fra det som kom fram i retten, synes opplysningene mer å underbygge tiltaltes oppfatning enn å være bevis som kan svekke avdødes troverdighet.

Statsadvokat Kjetil Omholt påpeker på sin side at journalen ikke strekker seg lenger enn til 2005, åtte år før de fatale minuttene på Brevikbrua og derfor er av mindre interesse for retten.

Sexchattet med Bråthen

42-åringen jobbet dessuten iherdig for å avdramatisere en chattelogg der han maser om å få ha sex med Bråthen.

Hun vegrer seg først, men synes å gi etter for presset. Så er det en pause i chattingen, tiltalte har forklart at de møttes for å gå tur, før den gjenopptas blant annet med kommentaren «du var så våt».

– Når jeg ser dette utenfra selv, kan jeg godt forstå at det kan framstå som om vi hadde et seksuelt forhold. Det kan leses som om vi begge ønsket sex, men jeg ønsket ikke sex med Linn, sa han.

Lagmannsretten har satt av ni dager til ankebehandlingen. Bevisbildet er omtrent som da saken gikk for tingretten, men forsvareren har varslet et sakkyndig vitne som skal forklare seg om traumereaksjoner og hvordan de kan påvirke handlingene til en person.

Populært