Anders Anundsen i brev:Anundsen peker på «cold case»-gruppe i Wiborg-saken

PEKER PÅ KALDE SAKER: Politidirektør Odd Reidar Humlegård og justisminister Anders Anundsen (t.h) (Frp) har gitt Kripos i oppdrag å opprette en egen «cold-case»-avdeling som skal etterforske uoppklarte saker. Justisministeren peker på den i Wiborg-saken.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
PEKER PÅ KALDE SAKER: Politidirektør Odd Reidar Humlegård og justisminister Anders Anundsen (t.h) (Frp) har gitt Kripos i oppdrag å opprette en egen «cold-case»-avdeling som skal etterforske uoppklarte saker. Justisministeren peker på den i Wiborg-saken.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisminister Anders Anundsen (Frp) antyder at Kripos’ nye «cold case»-gruppe er rette instans for Wiborg-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Cold Case-gruppen

Den 15. januar leverte en arbeidsgruppe ved Kripos et utkast til instruks for enheten for etterforskning av alvorlige uoppklarte saker (cold case-gruppen) på oppdrag fra Politidirektoratet og Riksadvokaten.

Målet med den nye enheten er å bidra til oppklaring av flere alvorlige uoppklarte saker i Norge.

Forslaget til instruks er nå på høring i politiet og påtalemyndigheten frem til 10. mars. Deretter vil det tas en endelig beslutning av Politidirektøren og Riksadvokaten om instruks og rammer for gruppa.

Erfaringer fra lignende enheter i utlandet viser ifølge politiet at arbeidet med såkalt «kalde saker» er svært tidkrevende. Derfor foreslår arbeidsgruppen at enheten prioriterer saker der det har oppstått noe konkret nytt som gjør det mulig å komme videre. I utkastet gis det også forslag til hvordan saksgangen bør være for opptak av saker til enheten.

Her kan du lese utkast til instruksen.

Kilde: Politiet

Det gjør han i et svarbrev til Knut Lindh, forfatteren av boken «Hvem drepte Jan Wiborg?».

– Det er veldig positivt at justisministeren henviser til cold case-gruppen som er under etablering. Det høres helt riktig ut at Wiborg-drapet blir en sak for dem, sier Knut Lindh til ABC Nyheter.

I oktober fikk Kripos i oppdrag å sette ned en gruppe som skal jobbe med såkalte «kalde saker» – saker hvor etterforskningen har stoppet opp, og ikke lenger etterforskes av politiet. Bakgrunnen var den såkalte Monika-saken i Bergen, som Hordaland Politidistrikt fikk kraftig kritikk for å ha henlagt.

Sivilingeniør Jan Wiborg ble funnet død på bakken utenfor sitt hotellrom i København i juni 1994 få dager etter at han skal ha truet med å avsløre hvem som trikset med tåkemålinger i lokaliseringsstriden om ny hovedflyplass.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En Stortingsoppnevnt kommisjon konkluderte i 2001 med at Wiborg begikk selvmord, men omstendighetene rundt dødsfallet er fortsatt uklare. Flere tidligere politifolk og politikere, blant andre justisminister Odd Einar Dørum (V) og nestleder Knut Holen i Kripos, mener saken må gjenopptas.

Samleside: Les alle ABC Nyheters saker om Wiborg-saken her .

Anundsen peker på cold case-gruppen

Knut Lindh er overbevist om at sivilingeniøren ble brutalt drept. I høst møtte ABC Nyheter og Lindh den tidligere politiinformanten Arne Tollefsen i Spania. Han hevder han rett før dødsfallet hørte samtaler mellom en kjent torpedo og en såkalt «megler», som hadde fått i oppdrag å stoppe Wiborg av en Stortingspolitiker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anders Anundsen fikk av Lindh tilsendt de uredigerte opptakene med Tollefsen 2. desember i fjor sammen med et brev, der Lindh skrev at han har «håp om en grundig vurdering, som vil føre til at denne saken omsider blir etterforsket».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå har Anders Anundsen svart. Han skriver at han vanskelig kan ta et initiativ som det Lindh etterlyser. Han vipper nærmest saken videre til cold case-avdelingen:

«Jeg vil peke på at politiet arbeider med å opprette en såkalt «Cold Case»-gruppe som skal fokusere på å forsøke å kaste nytt lys over, først og fremst uoppklarte drap, men også mistenkelige dødsfall og savnetsaker som kan være drap», skriver justis- og beredskapsministeren i brevet - etter nær to måneders vurdering.

Les også: Høyre-politiker om navngitt torpedo i Wiborg-saken: – Alvorlige påstander

ÅSTEDET: Jan Wiborg ble funnet på bakken utenfor dette hotellvinduet i Købehavn. Foto: Politiet/AftenpostenÅSTEDET: Jan Wiborg ble funnet på bakken utenfor dette hotellvinduet i Købehavn. Foto: Politiet/Aftenposten

Unikt Stortingsvedtak på selvdrap

Cold case-avdelingen på Kripos er rett rundt hjørnet. 15. januar overleverte en arbeidsgruppe ved Kripos et forslag til instruks for den nye gruppen til Politidirektoratet og Riksadvokaten. Forslaget er på høring med frist til 10. mars, ifølge politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anders Anundsen gir utrykk for at han forstår hvorfor Lindh reiser spørsmål omkring Wiborgs dødsfall i det personlige brevet.

– Jeg er glad for at justisministeren har forståelse for at det stilles spørsmål ved Jan Wiborgs død. Men det er skuffende at han ikke vil ta konsekvensen av den erkjennelsen. Alle som har satt seg inn i Wiborg-saken, vet at Jan Wiborg ikke begikk selvmord. Det er dokumentert. Men hverken Stortinget, regjeringen eller politiet vil gjøre noe med det, så vi må fortsatt leve med den uretten som er begått mot ham, sier Lindh – og sikter til at sivilingeniøren er den eneste personen i Norge som har et Stortingsvedtak på at han begikk selvdrap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han karakteriserer saken som en verkebyll for det offentlige Norge, men håper det en dag vil gå hull på den.

Les også: Lanserte eks-kona og ukjent hallik som Wiborg-morde

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Wiborg er blitt ofret

– Etter det vi har sett i de over 20 årene som er gått etter at Wiborg ble drept i København, er det vanskelig å være optimistisk. Det skyldes at når det reises tvil om Jan Wiborg begikk selvmord, så reises det tvil om selve grunnlaget for beslutningen om å legge landets hovedflyplass til Gardermoen. Wiborg er blitt ofret for at vi ikke skal miste tilliten til systemet. Men resultatet er selvsagt blitt det motsatte, sier Knut Lindh.

Han har fått svært mange henvendelser etter at boken kom ut, og har reist rundt i Norge og holdt foredrag.

– Jeg har fått veldig mange henvendelser fra vanlige mennesker, fra politikere og fra tidligere politiledere som alle er opprørte over at ingen gjør noe for å gjenopprette den urett som er blitt begått mot Jan Wiborg. Når man ser på kommentarfeltene på nettet, så er det åpenbart at hverken politikere eller justismyndigheter er klar over hvor mange som er engasjerte i denne saken - og hvor opprørte veldig mange er.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Knut Lindh sier han vil ta kontakt med cold case-gruppen når den er opprettet for å oppfordre dem til å etterforske Wiborgs dødsfall.

Hverken Kripos eller Politidirektoratet kan kommentere hva slags saker som er aktuelle for cold case-gruppen før høringsfristen er gått ut. Det vil heller ikke statsråden mene noe om.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen vil ikke utdype brevet ytterligere, og har ingen oppfatning av hva påtalemyndighetene skal prioritere, opplyser senior kommunikasjonsrådgiver Trond Øvstedal til ABC Nyheter.

Les også: TV 2-profil om hemmelig, dansk politinotat: – Løgnaktig!

Dette er Wiborg-saken

På begynnelsen av 1990-tallet fikk Jan Wiborg i oppdrag å kvalitetssikre siktmålingene som Meteorologisk institutt hadde gjort på Hurum i forbindelse med lokaliseringen av den nye storflyplassen på Østlandet. Han kom til at målingene var feil, og arbeidet i flere år med å overbevise Stortinget om at beslutningen om å legge flyplassen på Gardermoen var tatt på feil premisser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I juni 1994 skal han ha truet med å avsløre hvem som sto bak triksingen med tåkemålingene.

21. juni 1994 ble Wiborg funnet naken og blodig på bakken nedenfor rom 307 på Hotel Cab Inn i København i 07-tiden, angivelig etter først å ha knust et to lags, ifølge eksperter nærmest uknuselig thermoplanglassvindu, for så en time senere å kaste seg baklengs ut av vinduet, som kun målte 77 ganger 68 centimeter. Rommet var i uorden, og i vinduskarmen var det avføring der det var stumpet en sigarett.

Dansk politi konkluderte umiddelbart med selvmord. Men det ble ikke foretatt teknisk etterforskning, hverken på Wiborgs rom, eller utenfor. Hotellets gjester ble ikke avhørt og liket ble ikke obdusert – trass i familiens ønske. Bakgården ble på politiets ordre spylt av brannvesenet rundt halvannen time etterpå.

Den Stortingsoppnevnte Smith-kommisjonen støttet dansk politis konklusjon. Kommisjonens underlagsdokumenter har vært hemmeligstemplet, men ABC Nyheter har hatt innsyn i dem.