Anders Anundsen i brev:

Anundsen peker på «cold case»-gruppe i Wiborg-saken

PEKER PÅ KALDE SAKER: Politidirektør Odd Reidar Humlegård og justisminister Anders Anundsen (t.h) (Frp) har gitt Kripos i oppdrag å opprette en egen «cold-case»-avdeling som skal etterforske uoppklarte saker. Justisministeren peker på den i Wiborg-saken.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
PEKER PÅ KALDE SAKER: Politidirektør Odd Reidar Humlegård og justisminister Anders Anundsen (t.h) (Frp) har gitt Kripos i oppdrag å opprette en egen «cold-case»-avdeling som skal etterforske uoppklarte saker. Justisministeren peker på den i Wiborg-saken.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Justisminister Anders Anundsen (Frp) antyder at Kripos’ nye «cold case»-gruppe er rette instans for Wiborg-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cold Case-gruppen

Den 15. januar leverte en arbeidsgruppe ved Kripos et utkast til instruks for enheten for etterforskning av alvorlige uoppklarte saker (cold case-gruppen) på oppdrag fra Politidirektoratet og Riksadvokaten.

Målet med den nye enheten er å bidra til oppklaring av flere alvorlige uoppklarte saker i Norge.

Forslaget til instruks er nå på høring i politiet og påtalemyndigheten frem til 10. mars. Deretter vil det tas en endelig beslutning av Politidirektøren og Riksadvokaten om instruks og rammer for gruppa.

Erfaringer fra lignende enheter i utlandet viser ifølge politiet at arbeidet med såkalt «kalde saker» er svært tidkrevende. Derfor foreslår arbeidsgruppen at enheten prioriterer saker der det har oppstått noe konkret nytt som gjør det mulig å komme videre. I utkastet gis det også forslag til hvordan saksgangen bør være for opptak av saker til enheten.

Her kan du lese utkast til instruksen.

Kilde: Politiet

Det gjør han i et svarbrev til Knut Lindh, forfatteren av boken «Hvem drepte Jan Wiborg?».

– Det er veldig positivt at justisministeren henviser til cold case-gruppen som er under etablering. Det høres helt riktig ut at Wiborg-drapet blir en sak for dem, sier Knut Lindh til ABC Nyheter.

I oktober fikk Kripos i oppdrag å sette ned en gruppe som skal jobbe med såkalte «kalde saker» – saker hvor etterforskningen har stoppet opp, og ikke lenger etterforskes av politiet. Bakgrunnen var den såkalte Monika-saken i Bergen, som Hordaland Politidistrikt fikk kraftig kritikk for å ha henlagt.

Sivilingeniør Jan Wiborg ble funnet død på bakken utenfor sitt hotellrom i København i juni 1994 få dager etter at han skal ha truet med å avsløre hvem som trikset med tåkemålinger i lokaliseringsstriden om ny hovedflyplass.

En Stortingsoppnevnt kommisjon konkluderte i 2001 med at Wiborg begikk selvmord, men omstendighetene rundt dødsfallet er fortsatt uklare. Flere tidligere politifolk og politikere, blant andre justisminister Odd Einar Dørum (V) og nestleder Knut Holen i Kripos, mener saken må gjenopptas.

Samleside: Les alle ABC Nyheters saker om Wiborg-saken her .

Anundsen peker på cold case-gruppen

Knut Lindh er overbevist om at sivilingeniøren ble brutalt drept. I høst møtte ABC Nyheter og Lindh den tidligere politiinformanten Arne Tollefsen i Spania. Han hevder han rett før dødsfallet hørte samtaler mellom en kjent torpedo og en såkalt «megler», som hadde fått i oppdrag å stoppe Wiborg av en Stortingspolitiker.

Anders Anundsen fikk av Lindh tilsendt de uredigerte opptakene med Tollefsen 2. desember i fjor sammen med et brev, der Lindh skrev at han har «håp om en grundig vurdering, som vil føre til at denne saken omsider blir etterforsket».

Nå har Anders Anundsen svart. Han skriver at han vanskelig kan ta et initiativ som det Lindh etterlyser. Han vipper nærmest saken videre til cold case-avdelingen:

«Jeg vil peke på at politiet arbeider med å opprette en såkalt «Cold Case»-gruppe som skal fokusere på å forsøke å kaste nytt lys over, først og fremst uoppklarte drap, men også mistenkelige dødsfall og savnetsaker som kan være drap», skriver justis- og beredskapsministeren i brevet - etter nær to måneders vurdering.

Les også: Høyre-politiker om navngitt torpedo i Wiborg-saken: – Alvorlige påstander

ÅSTEDET: Jan Wiborg ble funnet på bakken utenfor dette hotellvinduet i Købehavn. Foto: Politiet/AftenpostenÅSTEDET: Jan Wiborg ble funnet på bakken utenfor dette hotellvinduet i Købehavn. Foto: Politiet/Aftenposten

Unikt Stortingsvedtak på selvdrap

Cold case-avdelingen på Kripos er rett rundt hjørnet. 15. januar overleverte en arbeidsgruppe ved Kripos et forslag til instruks for den nye gruppen til Politidirektoratet og Riksadvokaten. Forslaget er på høring med frist til 10. mars, ifølge politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Anders Anundsen gir utrykk for at han forstår hvorfor Lindh reiser spørsmål omkring Wiborgs dødsfall i det personlige brevet.

– Jeg er glad for at justisministeren har forståelse for at det stilles spørsmål ved Jan Wiborgs død. Men det er skuffende at han ikke vil ta konsekvensen av den erkjennelsen. Alle som har satt seg inn i Wiborg-saken, vet at Jan Wiborg ikke begikk selvmord. Det er dokumentert. Men hverken Stortinget, regjeringen eller politiet vil gjøre noe med det, så vi må fortsatt leve med den uretten som er begått mot ham, sier Lindh – og sikter til at sivilingeniøren er den eneste personen i Norge som har et Stortingsvedtak på at han begikk selvdrap.

Han karakteriserer saken som en verkebyll for det offentlige Norge, men håper det en dag vil gå hull på den.

Les også: Lanserte eks-kona og ukjent hallik som Wiborg-morde

– Wiborg er blitt ofret

– Etter det vi har sett i de over 20 årene som er gått etter at Wiborg ble drept i København, er det vanskelig å være optimistisk. Det skyldes at når det reises tvil om Jan Wiborg begikk selvmord, så reises det tvil om selve grunnlaget for beslutningen om å legge landets hovedflyplass til Gardermoen. Wiborg er blitt ofret for at vi ikke skal miste tilliten til systemet. Men resultatet er selvsagt blitt det motsatte, sier Knut Lindh.

Han har fått svært mange henvendelser etter at boken kom ut, og har reist rundt i Norge og holdt foredrag.

– Jeg har fått veldig mange henvendelser fra vanlige mennesker, fra politikere og fra tidligere politiledere som alle er opprørte over at ingen gjør noe for å gjenopprette den urett som er blitt begått mot Jan Wiborg. Når man ser på kommentarfeltene på nettet, så er det åpenbart at hverken politikere eller justismyndigheter er klar over hvor mange som er engasjerte i denne saken - og hvor opprørte veldig mange er.

Knut Lindh sier han vil ta kontakt med cold case-gruppen når den er opprettet for å oppfordre dem til å etterforske Wiborgs dødsfall.

Hverken Kripos eller Politidirektoratet kan kommentere hva slags saker som er aktuelle for cold case-gruppen før høringsfristen er gått ut. Det vil heller ikke statsråden mene noe om.

– Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen vil ikke utdype brevet ytterligere, og har ingen oppfatning av hva påtalemyndighetene skal prioritere, opplyser senior kommunikasjonsrådgiver Trond Øvstedal til ABC Nyheter.

Les også: TV 2-profil om hemmelig, dansk politinotat: – Løgnaktig!

Dette er Wiborg-saken

På begynnelsen av 1990-tallet fikk Jan Wiborg i oppdrag å kvalitetssikre siktmålingene som Meteorologisk institutt hadde gjort på Hurum i forbindelse med lokaliseringen av den nye storflyplassen på Østlandet. Han kom til at målingene var feil, og arbeidet i flere år med å overbevise Stortinget om at beslutningen om å legge flyplassen på Gardermoen var tatt på feil premisser.

I juni 1994 skal han ha truet med å avsløre hvem som sto bak triksingen med tåkemålingene.

21. juni 1994 ble Wiborg funnet naken og blodig på bakken nedenfor rom 307 på Hotel Cab Inn i København i 07-tiden, angivelig etter først å ha knust et to lags, ifølge eksperter nærmest uknuselig thermoplanglassvindu, for så en time senere å kaste seg baklengs ut av vinduet, som kun målte 77 ganger 68 centimeter. Rommet var i uorden, og i vinduskarmen var det avføring der det var stumpet en sigarett.

Dansk politi konkluderte umiddelbart med selvmord. Men det ble ikke foretatt teknisk etterforskning, hverken på Wiborgs rom, eller utenfor. Hotellets gjester ble ikke avhørt og liket ble ikke obdusert – trass i familiens ønske. Bakgården ble på politiets ordre spylt av brannvesenet rundt halvannen time etterpå.

Den Stortingsoppnevnte Smith-kommisjonen støttet dansk politis konklusjon. Kommisjonens underlagsdokumenter har vært hemmeligstemplet, men ABC Nyheter har hatt innsyn i dem.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Klart for den lange ledervalgkampen i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny konge10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Flere personer skadd i trafikkulykke i Austefjorden09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 To personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis
Siste nytt
12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkKlart for den lange ledervalgkampen i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny konge10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeFlere personer skadd i trafikkulykke i Austefjorden09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeTo personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis
Populært