Meny

«Ledergruppen» tilbake i Nydalen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Møte med gjengen, ledergruppemøte, oppvaskmøte. Beskrivelsene av tirsdagens samling i Nydalen er mange, men målet er å redusere bråket mellom dem som styrer Norge.

Det var første gang Krf-leder Knut Arild Hareide møtte Frp-nestleder Per Sandberg ansikt til ansikt etter den beske, offentlige krangelen om integrering og terrorrekruttering for to uker siden.

– Det er en sak jeg langt på vei er ferdig med. Det kom en tydelig beklagelse fra Frp, så jeg opplever ikke at jeg har noe usnakket med Per Sandberg, sa Hareide da han kom til møtehotellet i Nydalen midt på dagen tirsdag.

Han sier det nå er «satt en standard» for hva som ikke er akseptable uttalelser.

– Jeg ønsker først og fremst å ha en debatt om de politiske sakene, sa Hareide til et påtrengende pressekorps.

Så samlet ledelsen for de fire samarbeidspartiene seg i et stort møterom på Radisson Blu-hotellet, halvannet år etter at samarbeidsavtalen ble underskrevet.

Bakgrunn: Hagen: Venstre og KrF opptrer som en overregjering

– Mindre bråk

Mens kommentatorer omtaler samlingen som et oppvaskmøte, mener Venstre-leder Trine Skei Grande at det er naturlig å samle gjengen igjen nå, og viser til at det er behov for en grønn omstilling. Men hun ser også behovet for mindre uro rundt samarbeidsprosjektet.

– Jeg forventer at regjeringen vil legge fram et budsjett det ikke blir så mye bråk rundt. Da skal jeg fortelle hva som er våre prioriteringer for at det ikke skal bli det, sa hun før da hun kom opp fra T-banen sammen med Hareide.

Statsminister Erna Solberg sier både politiske saker og formen på samarbeidet er tema for møtet, som startet klokka 12.30 og var anslått å skulle vare i omkring fem timer. Det er ventet en pressekonferanse rundt klokka 18 tirsdag.

– Vi må snakke om hvilke prosesser vi skal ha framover, budsjettprosessen og hvilke saker vi skal ha fokus på framover. Ikke minst må vi snakke om hvilke saker vi skal samarbeide tettere om før de kommer til Stortinget og hvilke saker vi skal samarbeide om etter at de kommer til Stortinget, sier hun.

Solberg avviser at det er snakk om «ekteskapsrådgivning» og kaller det i stedet «godt planarbeid» som enhver ledergruppe må ha.

– Dette er ledergruppen for dette landet fremover, påpekte hun.

Les også: Sandberg: – KrF kan skrive beklagelsen selv

«Overregjering»

Frp-leder og finansminister Siv Jensen ankom hotellet uten å snakke med pressen. Men hennes forgjenger Carl I. Hagen luftet sine synspunkter i Dagens Næringsliv tirsdag.

– Å la Venstre og KrF få innflytelse over regjeringens budsjett før det er lagt fram, er meningsløst. De valgte selv å stå utenfor regjering. Nå opptrer Venstre og KrF som en overregjering der de får alle fordelene, men ingen av ulempene. De får selv velge hva de vil være med på å feire av regjeringens politikk, samtidig som de står fritt til å markere sin egen politikk, sier Hagen.

Utover budsjettbråk og terror-krangel mellom Hareide og Sandberg har den verste verkebyllen vært asylbarnsaken. Bergens Tidende avslørte før jul at flere lengeværende asylbarn ble sendt ut etter at partiene inngikk en avtale som hadde til hensikt å legge mer vekt på barnas beste. Saken har slitt kraftig på sentrumspartienes tillit til justisminister Anders Anundsen.

Les også : Sandberg: – Jeg kan være en belastning for regjeringen

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært