Fritt Ords Pris til Robin Schaefer og Jan Erik Skog

Politietterforsker Robin Schaefer får Fritt Ord Prisen sammen med tillitsvalgt Jan Erik Skog. Foto: NTB scanpix
Politietterforsker Robin Schaefer får Fritt Ord Prisen sammen med tillitsvalgt Jan Erik Skog. Foto: NTB scanpix

Stiftelsen Fritt Ords Pris 2015 er tildelt varslerne Robin Schaefer og Jan Erik Skog. De to får prisen for sin innsats for å avdekke kritikkverdige forhold i norsk arbeidsliv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Schaefer og Skog har varslet om alvorlige mangler i etterforskning av en drapssak og om korrupsjon i offentlig sektor.

– Fritt Ords håp er at Robin Schaefer og Jan Erik Skogs innsats vil bidra til å løfte fram varslernes viktige rolle i samfunnet, og til at fremtidige varslere blir møtt på en profesjonell måte. Derfor får de Fritt Ords Pris 2015, sier styreleder Georg Fr. Rieber-Mohn.

Les også: Politiet godtar forelegg i Monika-saken

Lav takhøyde

– Mye tyder på at det ikke er blitt lettere å være varsler i Norge de siste årene. Takhøyden for kritikk og ytringer er lav mange steder i samfunnslivet, og varslere møter oftere motstand og utfrysing enn konstruktiv samarbeidsvilje, heter det i begrunnelsen for tildelingen.

– De to har hatt enkelte støttespillere i sitt varslingsarbeid, men har fremfor alt møtt kraftig motstand over lengre tid internt på sine arbeidsplasser. For begge har det derfor krevd mot og vært en stor personlig belastning å bruke ytringsfriheten, sier juryen.

Fritt Ords Pris er stiftelsens høyeste utmerkelse. Prisbeløpet er på 400.000 kroner, som deles mellom årets to mottakere. Med prisen følger Fritt Ord-statuetten, signert Nils Aas.

Les også: Hordaland-politiet siktet for Monika-saken

Vinnerne

Politietterforsker Robin Schaefer (45) varslet i januar 2014 ledelsen ved Hordaland politidistrikt om det han oppfattet som alvorlige svakheter ved etterforskningen av åtte år gamle Monika Sviglinskajas død.

Tillitsvalgt Jan Erik Skog (69) varslet over en periode på ti år Oslo bystyre og styrene i Sporveisbussene (Unibuss) og Oslo Sporveier (KTP) om en rekke kritikkverdige forhold ved konsernene som driver Oslo kommunes kollektivtrafikk.

Blant tidligere prisvinnere er Anne Sender, Per Fuggeli, Sara Azmeh Rasmussen og Anders Sømme Hammer.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden