Meny

Nobelkomiteen avgjør Jaglands skjebne som leder

Jaglands fremtid som leder for Nobelkomiteen blir trolig avgjort tirsdag. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nobelkomiteens fem medlemmer satt tirsdag samlet for å avgjøre om Thorbjørn Jagland skal fortsette som komiteens leder.

I tur og orden ankom komitémedlemmene til årets første møte på Nobelinstituttet tirsdag morgen.

– Det unik med Nobelkomiteen er at vi diskuterer alle spørsmål bare rundt bordet – ikke oss imellom utenfor bordet, men bare rundt bordet, sa en smilende Jagland, som kom sammen med Henrik Syse.

Hvis komiteen vil, kan Jagland bli erstattet som leder av Syse eller Kaci Kullmann Five.

– Du får avvente komiteens diskusjoner, sa en ordknapp Five før møtet.

I tillegg til Jagland representerer Berit Reiss-Andersen venstresiden i norsk politikk i komiteen.

– Jeg regner med at vi diskuterer alle spørsmål på en fortrolig og tillitsfull måte som vi har tradisjon for i Nobelkomiteen, sa Reiss-Andersen før møtet.

– Og her er årets kandidater, sa hun, og trommet på vesken sin.

– Bytte vil overraske

Bakgrunnen for det mulige lederskiftet er at det politiske flertallet både på Stortinget og i Nobelkomiteen har beveget seg fra rødt til blått. Men komiteen bestemmer selv, uavhengig av partifarger, hvem som skal lede den. Det skal ikke være noen automatikk i at et endret politisk flertall i komiteen også gir et skifte av leder.

Dersom det borgerlige flertallet skulle velge å sette punktum for Jaglands lederperiode, vil det være oppsiktsvekkende sett i Nobel-historiens lys, mener eksperter.

– Jeg tror Jagland får fortsette, fordi det er tradisjonen. Det har aldri vært sånn at flertallet i komiteen tvinger gjennom et lederskifte så lenge den sittende lederen ønsker å fortsette, sier Nobel-historiker Asle Sveen til NRK.

Sveen viser til Francis Sejersted (H), som ledet Nobelkomiteen i ni år. Han ble gjenvalgt som leder, til tross for at Arbeiderpartiet og SV hadde flertall i komiteen.

– Å skifte ut Jagland mot hans vilje, kan også oppfattes som et knefall for Kina, påpeker Sveen.

Omstridt leder

Møtet på Nobelinstituttet startet klokken 9, og konstitueringen og ledervalget var første sak på programmet.

– Jeg regner med at vi kommer til å holde på til i 14-15-tida. Det blir et langt møte, for vi har mange saker å ta opp, sa Nobelkomiteens nye sekretær Olav Njølstad til NTB i helgen.

– De to viktigste sakene er at komiteen skal konstituere seg selv og gjennomgå listen over nominerte kandidater til fredsprisen, sa han.

Jagland har kunngjort vinnerne av Nobels fredspris siden han ble leder av Nobelkomiteen i 2009. Han har vært en omstridt leder.

Kritikere peker på hans dobbeltrolle som leder av både Europarådet og Nobelkomiteen. Han har i tillegg frontet kontroversielle fredspristildelinger til EU, den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo og USAs president Barack Obama.
Populært