Meny

Rice ber Kongressen ikke å ødelegge Iran-samtaler

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Susan Rice ber Kongressen om ikke å innføre sanksjoner mot Iran mens forhandlingene om en atomavtale pågår. Foto: Gary Cameron / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Susan Rice ber Kongressen innstendig om ikke å ødelegge forhandlingene med Iran ved å innføre nye sanksjoner.

– Kongressen har spilt en enormt viktig rolle i å bidra til å innføre sanksjoner mot Iran, men de bør ikke legge hindringer i veien nå, sa Rice i en tale til den jødiske lobbyorganisasjonen AIPAC mandag, dagen før Israels statsminister Benjamin Netanyahu i en omstridt tale ber Kongressen stanse avtalen.

Rice understreket at et Iran med en atombombe ville være en trussel både mot USA og mot Israel på grunn av deres støtte til terrorisme, men at det ville være håpløst å tro at man kan få Iran til å glemme kunnskapen de har om atomteknologi.

– Det er ikke en formålstjenlig forhandlingsposisjon. Ingen kan få Iran til å «avlære» seg den vitenskapelige og kjernefysiske kapasiteten de allerede har, sa hun.

Hun oppfordret derfor AIPAC til å droppe kravet om at Iran helt skal avskaffe sin atomkapasitet.

I forhandlingene med Iran godtar USA og de andre i 5+1-gruppa at Iran får beholde kjernefysisk kapasitet til sivile formål som elektrisitet.

Les også: Iran henrettet 22-åring tross internasjonale protester

Omstridt tale

Forhandlingene med Iran er et stridstema i Washington i disse dager når statsminister Netanyahu er i byen for å holde en tale i Kongressen der han vil forsøke å hindre at det blir inngått en atomavtale med Iran.

Det er Republikanerne, som er skeptiske til en avtale med Iran, som har invitert Netanyahu for å bygge opp under deres syn og bidra til å sabotere forhandlingene.

Invitasjonen har skapt sterk irritasjon i Det hvite hus og brakt forholdet til Israel til et nytt bunnpunkt, både fordi den er et brudd på protokollen og fordi president Barack Obama føler at Netanyahu blander seg inn i amerikansk politikk.

Netanyahu blir av den grunn ikke invitert til Det hvite hus mens han er i byen, og en rekke demokrater har bestemt seg for å boikotte talen i Kongressen.

Provoserer mange jøder

Med sitt besøk har han også klart å provosere de mange liberale og demokratiske amerikanske jødene som i de siste årene er blitt stadig mer urolige over retningen Israel har tatt under Netanyahu.

Den liberale jødiske lobbyorganisasjonen J Street har kjøpt helsidesannonser i en rekke aviser der Netanyahu kritiseres for å bringe valgkampen foran valget i Israel 17. mars til Washington.

AIPAC, som er den tradisjonelle og konservative jødiske lobbyorganisasjonen, benytter på sin side sin årlige konferanse i Washington med 16.000 deltakere til å legge sterkt press på Kongressen.

Tusener av AIPAC-medlemmer strømmet inn i Kongressen mandag for å overtale senatorer og medlemmer av Representantenes hus.

Obama kritiserer

I et langt intervju med Reuters gikk Obama igjen i rette med Netanyahu og hans syn på forhandlingene med Iran. Der gjentok han at han mener en ti år lang avtale med Iran er den beste måten å unngå at Iran får atomvåpen.

Netanyahu derimot tror at en avtale på ti eller 20 år ikke vil hindre Iran i å bli en atommakt og dermed bli en trussel mot Israels overlevelse.

Obama framholder imidlertid at Netanyahu har tatt feil før når det gjelder Iran, og at han tar feil igjen.

– Netanyahu har kommet med alle mulige slags påstander. Dette skulle bli en fryktelig avtale. Dette skulle føre til at Iran fikk 50 milliarder dollar i bistand. Iran ville ikke respektere avtalen. Men ikke noe av dette har vist seg riktig, sier han.

– Tvert imot har vi sett at i denne perioden har ikke Iran gått videre med sitt atomprogram, og på mange måter er det rullet tilbake, fortsatte han.

Han vedgikk at det er betydelig uenighet mellom USA og Israel om denne saken, men han tonet ned antydninger om et brudd med Netanyahu og gjorde det klart at det ikke er personlig. Selv om alle vet at de to misliker hverandre sterkt.

Populært