Politiet godtar forelegg i Monika-saken

Konstituert politimester John Reidar Nilsen opplyser at foretaksstraffen på 100.000 kroner er vedtatt. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix.
Konstituert politimester John Reidar Nilsen opplyser at foretaksstraffen på 100.000 kroner er vedtatt. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hordaland politidistrikt vedtar forelegget på 100.000 kroner i Monika-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det bekreftet konstituert politimester John Reidar Nilsen. Det er Spesialenheten for politisaker som har ilagt politiet boten.

– Jeg har besluttet å vedta foretaksstraffen. Vi erkjenner at det er gjort feil fra politiets side, og politidistriktet tar ansvar for feilene ved å vedta forelegget, sier Nilsen.

Siktet for drap

Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død hjemme på Sotra i 2011. Etterforskningen ble henlagt fordi politiet mente det trolig dreide seg om et selvmord, men i fjor høst ble en mann pågrepet og siktet for drap.

– Det er viktig at vi nå iverksetter både lokalt og nasjonalt forankrede tiltak som bidrar til at vi unngår å gjøre tilsvarende feil i fremtiden. Umiddelbart må vi sikre at etterforskere og påtalejurister skjermes fra andre pågående oppgaver under etterforskning av alvorlige saker og jobber bedre i team, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Styrket press om hoderulling i Hordaland-politiet

Videre varsler politimesteren at det skal komme et system som sikrer god kommunikasjon underveis i etterforskningen. I tillegg jobber politidistriktet med etableringen av en felles krimenhet som skal ha ansvaret for alvorlige saker, uavhengig av hvor i distriktet de inntreffer.

Politimester trådte til side

I midten av februar fratrådte Geir Gudmundsen midlertidig sin stilling som sjef for Hordaland politidistrikt, i første rekke fram til de pågående granskningene av Monika-saken er ferdigstilt. Gudmundsen fratrådte etter at flere medier på lederplass tok til orde for at han må trekke seg fra stillingen.

Les også: Monikas mor vurderer å klage på avgjørelsen

Gudmundsen ba om innbeordring til Politidirektoratet. En innbeordring innebærer at en polititjenestemann eller embetsmann tjenestegjør utenfor sitt ordinære tjenestested i en tidsavgrenset periode.

Bistås av Elden

Mandag skrev VG at advokat John Christian Elden bistår Gudmundsen.

– Det er riktig at jeg bistår politimester Geir Gudmundsen i forbindelse med de granskingsprosesser som nå pågår, uttalte Elden.

Det har ikke lyktes NTB å få en kommentar fra advokaten etter at politiet vedtok boten.