Meny

Politiet godtar forelegg i Monika-saken

Konstituert politimester John Reidar Nilsen opplyser at foretaksstraffen på 100.000 kroner er vedtatt. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hordaland politidistrikt vedtar forelegget på 100.000 kroner i Monika-saken.

Det bekreftet konstituert politimester John Reidar Nilsen. Det er Spesialenheten for politisaker som har ilagt politiet boten.

– Jeg har besluttet å vedta foretaksstraffen. Vi erkjenner at det er gjort feil fra politiets side, og politidistriktet tar ansvar for feilene ved å vedta forelegget, sier Nilsen.

Siktet for drap

Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død hjemme på Sotra i 2011. Etterforskningen ble henlagt fordi politiet mente det trolig dreide seg om et selvmord, men i fjor høst ble en mann pågrepet og siktet for drap.

– Det er viktig at vi nå iverksetter både lokalt og nasjonalt forankrede tiltak som bidrar til at vi unngår å gjøre tilsvarende feil i fremtiden. Umiddelbart må vi sikre at etterforskere og påtalejurister skjermes fra andre pågående oppgaver under etterforskning av alvorlige saker og jobber bedre i team, fortsetter han.

Les også: Styrket press om hoderulling i Hordaland-politiet

Videre varsler politimesteren at det skal komme et system som sikrer god kommunikasjon underveis i etterforskningen. I tillegg jobber politidistriktet med etableringen av en felles krimenhet som skal ha ansvaret for alvorlige saker, uavhengig av hvor i distriktet de inntreffer.

Politimester trådte til side

I midten av februar fratrådte Geir Gudmundsen midlertidig sin stilling som sjef for Hordaland politidistrikt, i første rekke fram til de pågående granskningene av Monika-saken er ferdigstilt. Gudmundsen fratrådte etter at flere medier på lederplass tok til orde for at han må trekke seg fra stillingen.

Les også: Monikas mor vurderer å klage på avgjørelsen

Gudmundsen ba om innbeordring til Politidirektoratet. En innbeordring innebærer at en polititjenestemann eller embetsmann tjenestegjør utenfor sitt ordinære tjenestested i en tidsavgrenset periode.

Bistås av Elden

Mandag skrev VG at advokat John Christian Elden bistår Gudmundsen.

– Det er riktig at jeg bistår politimester Geir Gudmundsen i forbindelse med de granskingsprosesser som nå pågår, uttalte Elden.

Det har ikke lyktes NTB å få en kommentar fra advokaten etter at politiet vedtok boten.
Populært