Meny

Huitfeldt trakk kandidaturet etter samtale med Støre

Anniken Huitfeldt bekrefter overfor VG at hun motvillig trakk sitt kandidatur som ny nestleder i Arbeiderpartiet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anniken Huitfeldt bekrefter overfor VG at hun opplevde stor støtte til sitt kandidatur som nestleder i Arbeiderpartiet, og at hun motvillig trakk seg etter en samtale med partileder Jonas Gahr Støre.

Hadia Tajik og Trond Giske blir Arbeiderpartiets nestledere dersom valgkomiteen får viljen sin. Anniken Huitfeldt trakk sitt kandidatur til nestlederposten i siste liten.

Det var få overraskelser da valgkomiteens leder Martin Kolberg la fram innstillingen til ny partiledelse og sentralstyre mandag ettermiddag. Kjersti Stenseng ble som ventet innstilt som ny partisekretær.

Huitfeldt fortsetter som leder av Kvinnenettverket og Jette Christensen trer også inn i sentralstyret. Begge var kandidater til nestlederjobben, men måtte altså vike til fordel for den tidligere kulturministeren.

Bakgrunn: Aps største lokallag vil ha Hadia Tajik som nestleder

– Normal prosess

Huitfeldt bekrefter overfor VG at hun trakk seg etter en samtale med partileder Jonas Gahr Støre før valgkomiteens møte søndag. Kilder i partiet sier til avisen at de reagerer på prosessen, men Kolberg «avviser kategorisk» at det har vært brukt muskler for å få 31 år gamle Tajik inn i ledelsen.

– Det har vært en helt normal prosess i partiet, sier Kolberg til NTB.

Han trekker fram at Tajik tilhører en ny generasjon. Innvandrerbakgrunnen og tilknytning både til Rogaland og Oslo gir henne bredde, mener Kolberg.

– Det er nødvendig for norsk sosialdemokrati å få en person inn i ledelsen som har innvandringsbakgrunn, sier Kolberg, som påpekte at valgkomiteen står samlet bak innstillingen.

Christensen, som er stortingsrepresentant fra Hordaland og tilhører samme generasjon som Tajik, trakk dermed det korteste strået.

– Sum av erfaringer

Tajik legger ikke selv så stor vekt på sine norsk-pakistanske røtter når hun får spørsmål om hvordan innvandringsbakgrunnen preger politikken hun står for.

– Alle er summen av sine erfaringer. Jeg er en kvinne fra Bjørheimsbygd som har bodd mange år i Oslo. Jeg er formet av den veien jeg har gått og livet jeg har hatt, sier hun til NTB.

Hun mener prosessen fram mot valgkomiteens innstilling har vært ryddig og god.

– Det er en styrke ved Arbeiderpartiet at det er flere personer som er aktuelle i denne type verv og kan ta mye ansvar, sier hun.

Utvider ledelsen

Den nye partiledelsen og sentralstyret velges først på Arbeiderpartiets landsmøte i midten av april. Raymond Johansen går av som partisekretær, men fortsetter i sentralstyret og topper partiets Oslo-liste. Hans arvtaker, Kjersti Stenseng fra Oppland, er utpekt blant annet på grunn av sin erfaring fra organisasjonsliv.

Helga Pedersen går av som nestleder og erstattes altså av to personer, dersom landsmøtet godkjenner vedtektsendringene.

Men Kolberg avviser at endringen kun er til ære for «den evige kronprins» fra Trondheim.

– Hele situasjonen inviterte til at man skulle utvide ledelsen, sier Kolberg, som likevel konstaterer at «tiden er inne» for å få Giske inn i partitoppen.

Giske selv sier den praktiske arbeidsfordelingen i den nye ledelsen ennå ikke er avklart, men presenterer gjerne en smørbrødliste av politiske saker han vil jobbe for, blant annet skolepolitikk, fordeling omstilling og næringsutvikling. Og distriktsutvikling:

– Fra tiden som næringsminister vet jeg jo hvor mye av verdiskapningen og arbeidsplassene som ligger langs kysten og i Distrikts-Norge, sier han til NTB.
Populært