Meny

Aps valgkomité vil ha Tajik som nestleder

Hadia Tajik i Stortingets vandrehall nylig. Hun er innstilt som nestleder i Ap. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hadia Tajik og Trond Giske blir Arbeiderpartiets nestledere dersom valgkomiteen får viljen sin.

Fakta om Tajik:

* Innstilt som nestleder i Arbeiderpartiet.

* Født 18. juli 1983 i Strand i Rogaland. Foreldrene er innvandrere fra Pakistan.

* Har studert journalistikk i Stavanger 2001-2004, menneskerettigheter ved Kingston University i England 2004-2005, og juss ved Universitetet i Oslo 2005-2006.

* Journalistvikar, blant annet i Aftenposten, VG, Dagbladet, Stavanger Aftenblad 2001-2006.

* Politisk rådgiver i Arbeids- og inkluderingsdepartementet 2006-2008.

* Politisk rådgiver ved Statsministerens kontor 2008.

* Politisk rådgiver i Justis- og politidepartementet 2008-2009.

* Politisk rådgiver i Arbeids- og inkluderingsdepartementet 2009.

* Innvalgt på Stortinget fra Oslo for Arbeiderpartiet fra 2009.

Fakta om Trond Giske

* Innstilt som nestleder i Arbeiderpartiet.

* Født 7. november 1966 i Trondheim.

* Cand.mag. UiO/NTNU fra 1997.

* Leder Sør-Trøndelag AUF 1989-1990.

* Leder AUF 1992-1996.

* Innvalgt på Stortinget fra Sør-Trøndelag for Arbeiderpartiet siden 1997.

* Kirke-, utdannings- og forskningsminister 2000-2001, kultur- og kirkeminister 2005-2009, nærings- og handelsminister 2009-2013.

Kjersti Stenseng er foreslått som ny partisekretær. Det ble klart da komitéleder Martin Kolberg la fram innstillingen ved 14-tiden mandag.

– Etter valgkomiteens beste vurdering speiler innstillingen de hovedstrømmer og meninger som vår organisasjon har gitt uttrykk for. Innstillingen er resultat av en bred demokratisk prosess, sier Kolberg i en pressemelding.

Bakgrunn: Aps største lokallag vil ha Hadia Tajik som nestleder

Landsmøte i april

Arbeiderpartiet samles til landsmøte i Oslo fra 16. til 19. april. Da vil det bli klart om valgkomiteens innstilling får flertall.

Tajik og Giske foreslås som nestledere og partileder Jonas Gahr Støres nærmeste. Det skilles ikke mellom første og andre nestleder.

Når dagens partisekretær Raymond Johansen og nestleder Helga Pedersen takker av under landsmøtet i april, vil hele Ap-ledelsen være skiftet ut på under ett år. Jonas Gahr Støre ble valgt til ny leder i Arbeiderpartiet i juni i fjor.

Les også: Hadia Tajik (29) blir den yngste ministeren

To nestledere

Sentralstyret gikk i januar i år inn for å endre vedtektene slik at partiet kan ha to nestledere. Dette ble blant annet gjort av hensyn til kjønnsbalansen og for å gi plass til «den evige kronprinsen» Trond Giske som nestleder.

Hadia Tajik gikk seirende ut av kampen om å bli innstilt som nestleder. Utfordrerne, Anniken Huitfeldt og Jette Christensen, får begge plass i sentralstyret. Christensen foreslås valgt inn for første gang, mens Huitfeldt allerede har plass.

31 år gamle Hadia Tajik kommer fra Rogaland, men er innvalgt på Stortinget fra Oslo. Tajik er jurist, leder justiskomiteen på Stortinget og har erfaring som politisk rådgiver i flere departementer.

Partisekretær

Ny partisekretær blir Kjersti Stenseng (40) fra Nord-Fron i Oppland. Hun har sittet i Aps sentralstyre siden 2011 og var inntil i fjor fylkesleder i Oppland. Stenseng har erfaring som statssekretær og politisk rådgiver i Kulturdepartementet.

Mange i partiet ble imponert av hennes håndtering som fylkesleder av overgrepssaken mot tidligere Ap-ordfører Rune Øygard i Vågå, og dette skal ha spilt positivt inn for kandidaturet som ny partisekretær.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært