Meny

Norge og Nederland undertegnet fengselsavtale

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Anders Anundsen har satt navnetrekket sitt på avtalen som gir 242 norske soningsplasser i Nederland. Avtalen koster Norge 25,5 millioner euro i året.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) og den nederlandske statssekretæren Fred Teeven skrev mandag under på avtalen om norsk leie av plasser i Norgerhaven-fengselet helt nord i Nederland. Den årlige leieprisen tilsvarer om lag 215 millioner norske kroner.

Etter signeringen får Anundsen omvisning i fengselet i byen Veenhuizen.

Bakgrunn: Anundsen undertegner fengselsavtale mandag

«Midlertidig løsning»

Justisministeren har betegnet leieavtalen som en god midlertidig løsning på norske kapasitetsproblemer som frigjør 242 fengselsplasser «nærmest over natta».

Men avtalen er blitt kritisert fra flere hold.

Hadia Tajik i Arbeiderpartiet mener Anundsen heller burde brukt pengene til å bygge ut fengselsplasser i Norge, mens professor emeritus Thomas Mathiesen i Norsk forening for kriminalreform kritiserer saksbehandlingen og mener justisministeren har kuppet prosessen for å få «saken ordnet som han ønsker det».

Avtalen må fortsatt godkjennes av Stortinget.

Les også: Anundsen: Aldri vurdert å trekke meg

Kritisk til soning

Fagorganisasjonene til de fengselsansatte går unisont imot avtalen om å leie soningsplasser i Nederland.

– Vi er imot å flytte soningsplasser ut fra Norge. Det er den enkelte stats ansvar å sørge for å ha nok kapasitet til å gjennomføre de straffereaksjoner som den enkelte stat ilegger sine borgere, sier forbundsleder Knut Are Svenkerud i Kriminalomsorgens Yrkesforbund til NTB.

I høringsuttalelser om lovendringen som er nødvendig for at norske fanger skal kunne sone i utlandet, går også Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund og Fellesorganisasjonen imot å åpne for soning utenfor Norges grenser.
Populært