Meny

Forsvaret anmelder dataangrep

Cyberforsvaret har politianmeldt et angrep rettet mot Forsvarets Internett Portal (FIP) på Kolsås utenfor Oslo. Det er første gang på flere år Forsvaret anmelder et slikt forhold. Foto: Forsvarets mediearkiv

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cyberforsvaret ber politiet etterforske et tyve dager langt dataangrep.

Forsvarets Internett Portal (FIP) på Kolsås ble nylig utsatt for seks dataangrep spredd ut over tyve dager.

Nå har Cyberforsvaret anmeldt tjenestenektangrepet (DDoS) til politiet i Asker og Bærum som etterforsker saken.

Denne typen angrep skjer sjelden mot Forsvaret og det er «noen år siden sist» man anmeldte et lignende angrep, opplyser Cyberforsvarets kommunikasjonssjef Knut H. Grandhagen.

Han stiller også spørsmål ved hvorfor noen kan se seg tjent med denne typen angrep, som man antar samme aktør står bak.

Angrepet startet 29. desember i fjor og siste angrepsbølge kom 19. januar.

Tar serverne ned

Slike angrep forsøker ikke å skaffe seg tilgang til informasjon, men tusenvis av samtidlige henvendelser kan til slutt få serverne til å knele.

Hvert angrepsbølge hadde en varighet på 30 minutter. Det gjør at mistankene rettes mer mot internettpøbler eller sivile aktivister, enn statlige aktører.

Slike båndbreddeangrep kan bestilles hos tredjepart for noen hundrelapper.

I anmeldelsen skriver brigader Ivar Knotten, sjef Cybertjenester og operasjoner, at teknikken «gjør at trusselaktøren kan gjennomføre båndbredde-angrep med større effekt enn med trusselaktørens egen infrastruktur».

Den internett-adressen som ble angrepet har tidligere vært brukt som offentlig adresse ved internettsurfing i Forsvaret.

Forsvarets skjermingsverdige datamaskinene er ikke knyttet til noen slike åpne nettverk, og det var derfor ikke noen fare for at noen viktige systemer skulle bryte sammen.

Slapp erstatningskrav

For et halvår siden ble Den norske Bank (DnB), Sparebank 1, Nordea, Danske Bank, Storebrand, Telenor, NetCom, Norwegian, Widerøe og SAS utsatt for et lignende dataangrep.

I ettertid innrømmet en 17-åring fra Bergen at han sto bak angrepene som han senere ble siktet for.

I forrige uke ble han i en tilståelsessak idømt 150 timers samfunnstraff. Skoleeleven slapp på grunn av sin unge alder å betale erstatninger på over 400.000 kroner, opplyser BA.no.


Populært