Meny

Irak: 30.000 soldater marsjerer mot Tikrit

Irakiske regjerings- og militssoldater poserer for kamera på toppen av et pansret kjøretøy i Udhaim dam, nord for Bagdad, mens de forbereder seg på en storstilt offensiv mot IS-kontrollerte områder langs elva Tigris. Foto: Thaier Al-Sudani / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 30.000 irakiske regjerings- og militssoldater er i gang med en storoffensiv for å gjenerobre byen Tikrit fra IS-opprørere.

Bakkestyrkene var mandag på vei mot byen fra flere fronter, ifølge en ikke navngitt oberstløytnant. De har også støtte fra lufta, og IS' stillinger i og rundt byen blir bombet, opplyser regjeringshæren.

Tikrit ligger i et hovedsakelig sunnimuslimsk område 15 mil nord for Bagdad. Det er fødebyen til Iraks tidligere diktator Saddam Hussein.

Byen ble inntatt av Den islamske staten (IS) i mai 2014. Den ytterliggående gruppa fikk da hjelp av militante irakiske sunnimuslimer som lenge har vært på kant med den sjiadominerte regjeringen i Bagdad.

Gisler?

Som svar på offensiven skal IS ha tatt en rekke ungdommer som gisler, og gruppa truer med å drepe disse hvis regjeringshæren går inn i byen.

Offensiven i Salahuddin-provinsen der Tikrit ligger, omtales som den mest ambisiøse som regjeringen har iverksatt mot IS siden juni i fjor. Foruten hæren deltar regjeringslojale sjiamuslimske militssoldater, sunnimuslimske stammekrigere, politiet og antiterrorstyrker.

Med på offensiven er også den iranske generalen Qasem Soleimani, opplyser en kommandant i en sjiamuslimsk milits til BBC.

Soleimani er leder for den delen av den iranske revolusjonsgarden som har ansvaret for utenlandske operasjoner.

Vil hindre flukt

Soldatene beveger seg også langs sideveier for å hindre at opprørerne kan flykte, opplyser en oberstløytnant.

Samme dag som storinnrykket i Tikrit skjer, har IS offentliggjort en video som skal vise drapet på fire sunnimuslimske stammemedlemmer fra nettopp dette området.

IS hevder de fire mennene ble drept fordi de samarbeidet med regjeringen. Sunnimuslimske soldater utgjør en vesentlig del av styrkene som gikk til kamp mot IS-krigerne mandag, ifølge det irakiske militæret.

Populært