– Vi jobbet med «Jihadi John»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere kolleger er sjokkerte etter å ha oppdaget at de en gang kan ha jobbet med IS' bøddel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Jihadi John», det maskerte IS-medlemmet som er antatt å ha halshugget minst fem vestlige gisler, ble torsdag navngitt som den Kuwait-fødte briten Mohammed Emwazi fra London.

Emwazi er antatt å stå bak drapet på de amerikanske journalistene James Foley og Steven Sotloff, de britiske bistandsarbeiderne David Haines og Alan Henning, og den amerikanske bistandsarbeideren Abdul-Rahman Kassig.

På en pressekonferanse i London torsdag fortalte tidligere kollegaer i en britisk veldedighetsorganisasjon, som i følge seg selv hjelper ofre etter krigen mot terror, at de jobbet med Emwazi i 2009, melder NTB (se video over).

– Velstående familie

26 år gamle Emwazi ble født i Kuwait, vokste opp i en velstående familie i Vest-London og tok en grad i dataprogrammering på Univeristy of Westminster, ifølge Washington Post, som omtalte ham først.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er uvisst når Emwazi omfavnet IS' ekstremistiske tankegang, men venner har sagt at han trolig ble radikalisert i forbindelse med en tur til Tanzania i 2009. Da skal han ha blitt stanset av den britiske etterretningen MI5, ifølge Washington Post.

Britiske myndigheter har så langt ikke bekreftet at det er Emwazi som er bøddelen i IS videoene.

Mannen som er antatt å være Emwazi var også med i en video med de japanske gislene Haruna Yukawa og Kenji Goto kort tid før de ble drept.

I videoer på nettet er han kledd i sorte klær. Bare øynene synes, mens han veiver med en kniv mens han fremfører tirader mot Vesten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Washington Post siterer venner og en ledende tankesmie som gransker utenlandske jihadister på «Jihadi Johns» identitet, New York Times siterer en britisk sikkerhetstjenesteperson som identifiserer Emwazi som bøddelen i videoene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– London-politiet avviser identifiseringen

Men London-politiet har foreløpig avvist rapportene som «spekulasjoner», og sier de ikke vil bekrefte mannens identitet. Det amerikanske nasjonale sikkerhetsrådet sier det verken kan bekrefte eller avvise nyhetsmeldingene.

Det internasjonale senteret for radikaliseringsstudier ved King's College i London sier man antar at opplysningene om «Jihad Johns» identitet er «korrekte og nøyaktige», melder AFP.

I fjor erklærte Den islamske staten opprettelsen av «et kalifat» i et større område av Syria og Irak som er under bevegelsens kontroll.

Venner av Emwazi uttaler til Washington Post at han kom fra en velstående familie og at han hadde studert dataprogrammering ved universitetet.