FN: Jemens president underslo hundrevis av milliarder

Jemens tidligere president Ali Abdullah Saleh anklages for å ha stukket mellom 240 og 450 milliarder kroner i egen lomme. Foto: AP / NTB scanpix.
Jemens tidligere president Ali Abdullah Saleh anklages for å ha stukket mellom 240 og 450 milliarder kroner i egen lomme. Foto: AP / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jemens tidligere president Ali Abdullah Saleh anklages for å ha stukket mellom 240 og 450 milliarder kroner i egen lomme i løpet av de 33 årene han satt ved makten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge en rapport laget på oppdrag for FNs sikkerhetsråd, er milliardene skjult i rundt 20 land.

Pengene er plassert «under falske navn eller i navnene på andre som kontrollerer dem på vegne av ham», heter det i rapporten.

Saleh ble tvunget til å gå av etter et folkeopprør i 2012.

Olje og gass

– Pengene kommer trolig delvis fra Salehs korrupte praksis som president i Jemen, særlig fra olje- og gasskontrakter der han angivelig ba selskap om penger mot å gi dem eksklusive leterettigheter, heter det videre i rapporten.

Les også: Saleh sier han reiser fra Jemen

Ifølge ekspertene som har gransket den tidligere presidentens økonomi, tilegnet han seg verdier for 10-15 milliarder kroner hvert eneste år han satt ved makten.

– Det skal ha vært snakk om eiendom, kontanter, aksjer, gull og andre verdier, heter det i rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sanksjoner

– Det hevdes også at Ali Abdullah Saleh, hans venner, hans familie og hans medarbeidere stjal penger fra programmet for drivstoffsubsidier, som utgjør opptil 10 prosent av Jemens bruttonasjonalprodukt, samt ved andre former for maktmisbruk, utpressing og underslag, heter det videre.

Sikkerhetsrådet innførte i november i fjor sanksjoner mot Saleh og frøs samtidig alle verdier som kunne knyttes til den tidligere presidenten i utlandet.

Rapporten som nå foreligger konstaterer imidlertid at Saleh hadde mange år på seg til «å omgå tiltak» for å ta beslag i det han stakk unna, noe han fikk god hjelp til fra fem framtredende forretningsmenn i Jemen.

Finger med i spillet

Saleh anklages også for å ha hatt en finger med i spillet da de sjiamuslimske houthi-opprørerne tidligere i år tok kontroll over hovedstaden Sana og tvang etterfølgeren hans Abd Rabu Mansour Hadi til å gå av som president.

Sikkerhetsrådet krever at houthi-militsen «straks og betingelsesløst løslater statsminister Khalid Bahah, medlemmer av hans regjering og alle andre som er plassert i husarrest eller fengslet uten lov og dom».