– Kort liggetid på sykehus ved hoftebrudd kan gi flere dødsfall

– FLERE DØDSFALL: – Våre resultater antyder at den pågående innsatsen for å korte ned på sykehusoppholdet etter større kirurgiske inngrep, kan knyttes til høyere dødelighet etter utskriving fra sykehus, mener forskere bak ny studie. Foto: Colourbox.com
– FLERE DØDSFALL: – Våre resultater antyder at den pågående innsatsen for å korte ned på sykehusoppholdet etter større kirurgiske inngrep, kan knyttes til høyere dødelighet etter utskriving fra sykehus, mener forskere bak ny studie. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

En helhetlig behandling med lang nok tid innlagt på sykehus, er viktig for hoftebruddpasienter som er en svært sårbar pasientgruppe, mener forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Norge opplever om lag 10.000 personer hoftebrudd hvert år, der de fleste tilfellene er lårhalsbrudd, ifølge Norsk Helseinformatikk. Hos de eldre pasientene som får hoftebrudd, vil en av fire dø innen det har gått ett år.

I en ny studie fra Umeå universitetet i Sverige har forskerne sett på sammenhengen mellom lengden på sykehusoppholdet og risikoen for død etter hoftebrudd hos eldre mennesker.

Forskerne fant at pasienter som er innlagt mindre enn ti døgn på sykehus etter hoftebrudd, har økt risiko for å dø kort tid etter utskrivelse - og at denne risikoen øker ytterligere for hvert døgn liggetiden blir kortet ned.

– Våre resultater antyder at den pågående innsatsen for å korte ned på sykehusoppholdet etter større kirurgiske inngrep, kan knyttes til høyere dødelighet etter utskriving fra sykehus, skriver forskerne i British Medical Journal (BMJ).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Trenger helhetlig behandling

– MÅ LIGGE LENGE NOK: Hoftebruddpasienter er en svært sårbar gruppe som trenger et helhetlig tilbud ved innleggelse, ikke bare bruddbehandling. Da må det være tid nok på sykehuset til at dette kan gjennomføres, mener forsker og overlege Ingvild Saltvedt. Foto: NTNU– MÅ LIGGE LENGE NOK: Hoftebruddpasienter er en svært sårbar gruppe som trenger et helhetlig tilbud ved innleggelse, ikke bare bruddbehandling. Da må det være tid nok på sykehuset til at dette kan gjennomføres, mener forsker og overlege Ingvild Saltvedt. Foto: NTNU

– For mange sykehuseiere er det en sterk målsetning at hoftebruddpasienter ligger så kort som mulig i sykehuset, sier Ingvild Saltvedt, som er forsker og overlege på geriatrisk avdeling ved St. Olavs hospital i Trondheim og forsker ved NTNU, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun har selv forsket på hoftebruddpasienter, og understreker at dette er en svært sårbar gruppe som trenger en helhetlig, geriatrisk vurdering og behandling, og derfor lang nok liggetid til at dette kan gjennomføres.

Les også: – Vektnedgang og vektøkning gir økt risiko for brudd

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fem prosent døde i løpet av 30 dager

Den svenske studien inkluderte 116.111 svenske innbyggere, som var 50 år eller eldre, og som hadde blitt innlagt på sykehus med hoftebrudd mellom 2006 og 2012.

Forskerne analyserte antall sykehusdøgn og dødsfall både under innleggelsen og etter utskrivning.

Andre faktorer som helseproblemer, medisinbruk, sosioøkonomisk status, hva slags brudd de hadde fått og hva slags inngrep som ble gjort, ble også gjort rede for. Pasientene som var inkludert i studien, hadde en gjennomsnittsalder på 82,2 år.

Resultatene viser at den gjennomsnittlige lengden på sykehusopphold etter et hoftebrudd var redusert fra 14,2 dager i 2006 til 11,6 dager i 2012.

Pasientene som ble skrevet ut etter 5 dager eller mindre, hadde dobbelt så stor risiko for å dø på kort sikt som pasienter som var innlagt 15 dager eller mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hos dem som var innlagt ti døgn eller mer, fant forskerne ikke sammenheng mellom liggetiden og dødelighet.

Undersøkelsen viste også at menn, og pasienter som allerede hadde lunge-, nyre- eller hjertesykdom, hadde høyere risiko for å dø etter tidlig utskrivning.

Av de vel 116.000 pasientene som var inkludert i studien, døde 5863 (5 prosent) under sykehusoppholdet, 6377 (5,5 prosent) døde innen 30 dager etter utskrivelse, mens 30.053 (25,9 prosent) døde innen ett år fra bruddtidspunktet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Livsstilsendring er uglamorøst, men har en utrolig effekt

– Helhetlig behandling, mindre komplikasjoner

Forskerne understreker at dette er en såkalt observasjonsstudie og at man dermed ikke kan trekke sikre konklusjoner.

Men de mener kortere sykehusopphold kan begrense mulighetene for rehabilitering som er nødvendig for å få pasientene tilbake på bena. Samtidig gir rask utskrivelse lite mulighet for en grundig, geriatrisk helsegjennomgang i forbindelse med sykehusoppholdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kommer stadig mer dokumentasjon på at en helhetlig geriatrisk vurdering reduserer risikoen for komplikasjoner etter hoftebrudd, skriver forskerne i BMJ.

Les også: Hver fjerde eldre dør innen ett år etter hoftebrudd

Mange sykdommer, mange medisiner

Forsker og overlege Ingvild Saltvedt forklarer at hoftebruddpasienter er eldre pasienter som ofte er skrøpelige og preget av at de har mange ulike sykdommer og bruker mange medisiner. Mange av dem er demente før bruddet og mange får akutt forvirring under sykehusoppholdet.

– Tradisjonelt har pasientene blitt behandlet i ortopediske avdelinger med fokus på bruddbehandling, uten fokus på en helhetlig tilnærming med vurdering av andre aspekter med betydning for deres videre helseutvikling. Prognosen etter bruddet har vært dårlig med høy dødelighet og dårlig funksjonsnivå, sier forklarer overlegen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Bivirkninger av medisiner kan forveksles med demens

– Bedre behandling, lavere kostnad

Saltvedt og kolleger ved NTNU og St. Olavs hospital publiserte i begynnelsen av denne måneden en studie i det anerkjente tidsskriftet The Lancet, der de fulgte nesten 400 eldre, hjemmeboende hoftebruddpasienter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De sammenlignet tradisjonell behandling i ortopedisk avdeling med behandling i en geriatrisk sengepost, som er spesialisert på eldres helse.

Pasienter innlagt med hoftebrudd ble i akuttmottaket ved loddtrekning enten lagt på ortopedisk avdeling eller på geriatrisk sengepost. Bruddbehandling ble utført på vanlig måte av ortopeder i begge grupper. I geriatrisk sengepost fikk pasientene en tverrfaglig, bred geriatrisk vurdering og behandling der man blant annet la vekt på å få pasientene tidlig opp på bena og planlegging av utreise, forklarer Saltvedt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi fant at pasienter som behandles i geriatrisk sengepost har bedre mobilitet, funksjon og livskvalitet fire og tolv måneder etter bruddet, sier hun.

Liggetiden for pasientene på geriatrisk sengepost var 12,6 dager, mot cirka 11 dager på ortopeden.

– Det var 1,7 dager lengre liggetid i geriatrisk sengepost, men i løpet av ett år var det flere liggedøgn på sykehuset i gruppen som ble behandlet på ortopedisk avdeling, sier Saltvedt.

I tillegg kunne over dobbelt så mange pasienter fra geriatri reise direkte hjem fra sykehuset. Pasienter i geriatrisk gruppe hadde gjennomsnittlig 18 færre dager i institusjon sammenlignet med ortopedisk gruppe.

Totalt sett var det penger å spare på å behandle hoftebruddpasientene ved geriatrisk avdeling, forklarer overlegen.

Les også: – Folk tenker kanskje ikke på at de bør beskytte hjernen

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Må få ligge lenge nok

Disse to studiene viser at eldre hoftebruddspasienter er sårbare og trenger et helhetlig behandlingstilbud ved innleggelse, mener Saltvedt.

– De trenger et bredere fokus enn bare bruddbehandling, og de må få lang nok liggetid i sykehuset til at dette kan bli ivaretatt.

– Ved å gjøre en bred geriatrisk behandling under sykehusoppholdet oppnår man bedre funksjon og livskvalitet og behandlingen, dette medfører redusert behov for institusjonsplasser og behandlingen blir billigere, sier forsker og overlege Ingvild Saltvedt til ABC Nyheter.

– Kan virke mot sin hensikt

I en lederartikkel i tilknytning til den nye studien i BMJ, skriver eksperter fra University of Toronto, at helsevesen verden rundt stadig oppfordres til å få mer ut av pengene, blant annet ved at pasienter skrives ut raskere.

De understreker at tidlig utskrivelse må vurderes nøye for hver enkelt pasient.

– Ellers risikerer man å forkorte sykehusoppholdene for mye. Det vil kanskje ikke gir ønsket utfall for sykehusene eller behandlerne, på grunn av risikoen for at pasienter får komplikasjoner, som igjen kan gi økt gjeninnleggelse, og som denne studien viser, død, skriver forskerne fra University of Toronto.