Oslo vil prioritere fosterhjemsbarna

PÅ DAGSORDEN: – Byrådet avgir til uken en barnevernsmelding til barnevernet i Oslo. Forholdene i fosterhjem, tilbudet barna får og hvordan de har det, er sentralt. Det er en sak som er prioritert å følge opp politisk, sier Øystein Eriksen Søreide, byråde for helse og sosiale tjenester. Foto: Jon Amundsen
PÅ DAGSORDEN: – Byrådet avgir til uken en barnevernsmelding til barnevernet i Oslo. Forholdene i fosterhjem, tilbudet barna får og hvordan de har det, er sentralt. Det er en sak som er prioritert å følge opp politisk, sier Øystein Eriksen Søreide, byråde for helse og sosiale tjenester. Foto: Jon Amundsen

Oslos byråd for helse og sosiale tjenester iverksetter øyeblikkelig grep for å sørge for at fosterhjemsbarna i hovedstaden får tilsynsbesøkene de ifølge loven har krav på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi kan ikke ha annen ambisjon i Oslo enn å oppfylle lovens krav. Jeg forventer at bydelene som har ansvar for dette, raskt viser en markant forbedring på disse tallene, sier byråd Øystein Eriksen Søreide til ABC Nyheter, og legger til:

–Jeg formidler dette til bydelene nå, og forventer å se en tydelig forbedring neste gang Fylkesmannen innhenter disse tallene, det er til sommeren, sier Søreide.

ABC Nyheter skrev i går at Fylkesmannen i sin rapport om tilsyn for barnevernet i 2014, avdekket at 285 barn ikke fikk de lovpålagte tilsynsbesøkene i fosterhjemmene det offentlige har plassert dem i. 141 av disse tilhører Oslo.

Direktør i sosial- og familieavdelingen Bente Rygg hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus sa at tallet ikke var tilfredsstillende, og at svikten var skjedd i bydelene og kommunene. Enkelte steder konkluderte de med at det offentlige har brutt lov eller forskrift.

– For noen barn var det ikke foretatt besøk ved tilfeller der det hadde oppstått en alvorlig situasjon, og det manglet vurdering av behov for ekstra besøk, skrev Fylkesmannen.

Bakgrunn: 285 fosterbarn sviktet av kommunalt barnevern

– Må prioritere det

Søreide mener det er fullt overkommelig å nå det han kaller «måltallene» om fire tilsynsbesøk årlig, slik lovens krav er. Ifølge ham fikk fosterhjemmene i snitt 3,2 besøk.

– Dette handler om at bydelene må prioritere det, og organisere seg slik at dette blir gjennomført. Det må være håndterbart og raskt å innfri det kravet, sier Søreide.

Han lover at forholdene for fosterhjemsbarna fremover skal høyt på dagsorden.

– Byrådet avgir til uken en barnevernsmelding til barnevernet i Oslo. Forholdene i fosterhjem, tilbudet barna får og hvordan de har det, er sentralt. Det er en sak som er prioritert å følge opp politisk, sier byråden for helse og sosiale tjenester.

Les også: REAKSJON: Barneombudet vil frata kommuner ansvaret for tilsyn

Ny ordning innført

Regjeringen innførte 1. januar ny ordning for tilsyn av fosterhjem. Da ble ansvaret overført fra barnevernstjenesten til kommunen, og fosterbarna mistet retten til en egen tilsynsperson som skulle føre tilsyn med fosterhjemmet, og følge opp barnet over tid. Barneombudet mente det truet barnas rettssikkerhet.

– Jeg er ute og snakker med barn som utsettes for alvorlige hendelser i fosterhjem. Hvis de ikke får tilsynsbesøk, risikerer vi at den informasjonen aldri kommer frem. Det er svært alvorlig for de barna og deres rettssikkerhet, sa Anne Lindboe til ABC Nyheter.

Hun tar til orde for å flytte ansvaret fra kommunene til Fylkesmannen. Byråd Søreide er ikke umiddelbart enig.

– Jeg mener at det er for tidlig å slå fast at det er organiseringen eller ansvarsplasseringen som er forklaringen. Jeg tror at dette må prioriteres høyere. Da vil vi se en bedring, slår han fast.

Les også: – Fosterhjem ga meg et nytt liv

Personvernpolicy