Barnelege raser mot Høie etter at baby døde

– Denne døden tilgir jeg deg aldri, skriver barnelegen på Kristiansund sykehus i en melding til helseminister Bent Høie på Facebook. Foto: NTB scanpix.
– Denne døden tilgir jeg deg aldri, skriver barnelegen på Kristiansund sykehus i en melding til helseminister Bent Høie på Facebook. Foto: NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Barnelege Anna Owczarz i Kristiansund mener helseministeren har ansvaret for at en ti måneder gammel gutt døde mens barneavdelingen var helgestengt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne døden tilgir jeg deg aldri, skriver barnelegen på Kristiansund sykehus i en melding til helseminister Bent Høie (H) på Facebook.

Owczarz var den lille guttens lege.

«Han døde i mine hender fordi du velsignet denne helgestengningen!!! Ta fram det brevet jeg sendte deg 23. oktober hvor jeg ba deg om hjelp. Flere foreldre gjorde det samtidig! Jeg vil si deg det samme som jeg sa til mine direktører og klinikksjef – dere er totalt uegnede til å drive med helse! Ta hatten og gå!», skriver hun.

Rasende svar på Facebook

Reaksjonen hennes var en av mange som kom etter at Høie tirsdag hadde et innlegg på sin Facebook-side for å gi uttrykk for sin største medfølelse med foreldrene som har mistet barnet sitt. Det førte til et ras av rasende tilsvar.

Også en annen lege i Kristiansund, Martin Unger, reagerer sterkt, melder NRK. Han var tidligere ansatt ved barneavdelingen, men sa opp for å starte privatklinikk i byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er DU Bent Høie som har godkjent et slik eksperiment som denne helgestengingen. Fagfolk som kjenner forholdene, har advart på det sterkeste. Vi krever fullverdig barneavdeling i Kristiansund, 24/7/365, umiddelbart!, skriver han.

Les også: Tilsynssak og etterforskning etter at spedbarn døde

– Følelsesutbrudd

Overfor Tidens Krav understreker Owczarz at utbruddet på Facebook må oppfattes som et følelsesutbrudd, mer enn en faktisk beskyldning,

– Min uttalelse på Facebook ble skrevet etter et sterkt hjemmebesøk hos familien til det avdøde barnet tirsdag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ser frem til granskningsresultater. Jeg vil allikevel ved den anledning uttrykke min største bekymring og fortvilelse over styring, ansvarsforhold og prioriteringer i dagens Helse-Norge, som har ført til svekket tillit til statsråden og foretakets ledelse. Folket føler seg sviktet av sine ledere, sier legen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forstår frustrasjon

Helseministeren er på reise i Sierra Leone, men sendte en skriftlig kommentar.

– Jeg har stor forståelse for at mange føler sorg og frustrasjon etter det tragiske dødsfallet, skriver han.

– Det er Helse Møre og Romsdal som har ansvaret for å gi et forsvarlig helsetilbud til befolkningen. Nå er det viktig å finne ut hva som har skjedd, gjennom politiets og Helsetilsynets undersøkelser. Når dette arbeidet er sluttført, vil vi se hva som kunne vært gjort annerledes og hva vi har å lære.

Skulle spare penger

I oktober i fjor bestemte Helse Møre og Romsdal at barneavdelingen skulle helgestenges for å spare penger. Innsparingen var beregnet til 4 millioner kroner i året.

Etter voldsomme reaksjoner lokalt, snudde styret i helseforetaket onsdag og åpnet for et begrenset tilbud i helgene.

Selve barneavdelingen blir ikke helgeåpen. I stedet blir det en barnelege på vakt og flere pleiepersonell tilgjengelig slik at sykehuset kan ta imot barn. Ambulansekapasiteten blir også forsterket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Døde under transport

Foreldre i Kristiansund og omegn har vært fortvilte over at syke barn skulle bringes videre til sykehus i Ålesund og Trondheim. Reaksjonene toppet seg etter at ti måneder gamle Sebastian døde søndag under helikopterturen på vei til St. Olavs hospital i Trondheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke kjent om helgestengningen spilte inn. Saken undersøkes av Helsetilsynet, og politiet har innledet etterforskning.

– Uprofesjonelt

Meldingen fra barnelegen til Høie blir beskrevet som «ytterst uheldig» av personaldirektør Olav Finnøy. Han kaller legen inn til et møte torsdag for at hun skal forklare seg.

– Dette var lite profesjonelt og gjennomtenkt. Vi forventer at ansatte opptrer på en ryddig måte i sosiale medier, sier Finnøy.

Men det blir ikke personalmessige konsekvenser av dette, understreker han overfor NRK.

Owczarz har ikke ønsket å kommentere saken ytterligere overfor NTB.

Legeforeningen opplyser til NTB at de avventer å eventuelt kommentere saken inntil Helsetilsynet har kommet med sin rapport.