Barneombudet vil frata kommuner ansvaret for tilsyn

SNAKKER FOR BARNA: – Jeg er ute og snakker med barn som utsettes for alvorlige hendelser i fosterhjem. Hvis de ikke får tilsynsbesøk, risikerer vi at den informasjonen aldri kommer frem. Det er svært alvorlig for de barna og deres rettssikkerhet, sier barneombud Anne Lindboe. Foto: NTB/Scanpix
SNAKKER FOR BARNA: – Jeg er ute og snakker med barn som utsettes for alvorlige hendelser i fosterhjem. Hvis de ikke får tilsynsbesøk, risikerer vi at den informasjonen aldri kommer frem. Det er svært alvorlig for de barna og deres rettssikkerhet, sier barneombud Anne Lindboe. Foto: NTB/Scanpix

Hundrevis av barn i fosterhjem får ikke de lovpålagte tilsynsbesøkene de har krav på. – Svært alvorlig, sier barneombud Anne Lindboe som nå vil flytte ansvaret for tilsyn oppover.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er som bukken og havresekken. Kommunen skal passe på seg selv. Dette bør løftes opp på fylkeskommunalt nivå. Fylkesmannen bør få ansvar for å gjøre disse tilsynene, sier barneombud Anne Lindboe til ABC Nyheter.

I sin årsrapport for 2014 om tilsyn i barnevernet, avdekket Fylkesmannen i Oslo og Akershus at 285 barn ikke har fått de lovpålagte tilsynsbesøkene i fosterhjemmene kommunene har plassert dem i. Det utgjør 40 prosent.

– At 40 prosent ikke har hatt tilsynsbesøk, er overhodet ikke tilfredsstillende, sa direktør i sosial- og familieavdelingen Bente Rygg hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus til ABC Nyheter tirsdag, og la til at det er kommunene som har sviktet.

Anne Lindboe er bekymret.

– Dette er svært alvorlig, men det er dessverre ikke et unikt tilfelle. Det skjer i alle deler av landet, og det har skjedd over flere år. Dette er noe jeg som barneombud har vært bekymret for lenge, og sagt tydelig fra om lenge, at det er svært alvorlig at barn i fosterhjem ikke får de tilsynsbesøkene de har krav på, sier Anne Lindboe, og understreker:

– Grunnen er at vi må vite at barn er trygge i fosterhjem. Når det offentlige har overtatt omsorgen, må vi vite at vi tilbyr dem noe som er bedre, sier barneombudet.

Bakgrunn: 285 fosterbarn sviktet av kommunalt barnevern

Barn utsettes for alvorlige hendelser

Hun møter jevnlig barn som har opplevd vonde ting – også i fosterhjem der det offentlige har plassert dem fordi de av ulike årsaker ikke kan bo hos foreldrene.

– Jeg er ute og snakker med barn som utsettes for alvorlige hendelser i fosterhjem. Hvis de ikke får tilsynsbesøk, risikerer vi at den informasjonen aldri kommer frem. Det er svært alvorlig for de barna og deres rettssikkerhet, sier Lindboe.

Regjeringen innførte 1. januar 2014 ny ordning for tilsyn av fosterhjem. Da ble ansvaret overført fra barnevernstjenesten til kommunen, og fosterbarna mistet retten til en egen tilsynsperson som skulle føre tilsyn med fosterhjemmet og følge opp barnet over tid.

Både barneombudet og sentrale aktører som Landsforeningen for barnehjemsbarn og Norsk Fosterhjemsforening var sterkt kritiske til den nye ordningen. Lindboe mente den truet barnas rettsikkerhet, og skapte uklarheter rundt ansvarsforholdet. Hun fryktet også at kvaliteten på tilsynene ville variere sterkt når kommunene selv skulle bestemme hvilke instanser som skulle føre tilsyn med fosterhjemmene.

Les også: Omsorgssvikt i barndommen kan skade barnets hjerne

Statsråd Horne forsvarer ordningen

Det imøtegikk barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) kraftig. Hun mente ordningen ville styrke barnas rettssikkerhet. Til Dagsavisen uttalte hun:

- Vi gir nå større frihet til kommunene, samtidig som vi understreker barneverntjenestens løpende, helhetlige ansvar for oppfølging av barn etter en omsorgsovertakelse. Det betyr at både barnevernet og rådmannen i kommunen blir ansvarliggjort for å sikre godt tilsyn med barn i fosterhjem.

Anne Lindboe mener ordningen har spilt fallitt. Hun var tidligere bekymret for at kommunene ikke gjorde jobben sin. Denne bekymringen er ikke blitt noe mindre.

Les også: Moren til tiåringen som sultet i hjel, var tilregnelig

Står like dårlig til

– De gjorde ikke jobben sin da det lå under barnevernstjenesten. Nå er det flyttet til et annet sted i kommunen. Jeg kan ikke se at det nødvendigvis gjør situasjonen noe bedre, sier Anne Lindboe, og legger til:

– Det viser dette her også: Det står like dårlig til. I hvert fall virker det som at det er fremdeles store utfordringer i forhold til å få gjennomført disse tilsynsbesøkene.

Neste uke legger Helsetilsynet frem en samlet rapport for tilsyn med barnevernet over hele landet basert på funnene Fylkesmennene har gjort.

ABC Nyheter har ennå ikke lykkes i å få kommentarer fra statsråd Solveig Horne (Frp).

Les også: Tsjekkias president med hard kritikk av norsk barnevern

Personvernpolicy