Politiet med hemmelige bevis mot Krekar

Kongen i statsråd vil fredag oppnevne en særskilt advokat for at politiet skal kunne fremlegge et hemmelig bevis mot mulla Krekar i Borgarting lagmannsrett. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)
Kongen i statsråd vil fredag oppnevne en særskilt advokat for at politiet skal kunne fremlegge et hemmelig bevis mot mulla Krekar i Borgarting lagmannsrett. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet har hemmelige bevis mot mulla Krekar, som de mener styrker deres sak om at han må tvangsflyttes til Kyrksæterøra. For at beviset skal kunne brukes, må saken opp for Kongen i statsråd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mulla Krekar:
  • 58 år gammel kurder fra Nord-Irak som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad.
  • Kom til Norge som kvoteflyktning i 1991.
  • Ledet fram til 2002 opprørsgruppen Ansar al-Islam i Nord-Irak.
  • Vedtatt utvist av hensyn til rikets sikkerhet i 2003.
  • Kan ikke utvises av frykt for tortur og henrettelse i Irak.
  • Oppført på FNs terrorliste i 2006.
  • Dømt til fengsel i to år og ti måneder for trusler i 2010.
  • Frifunnet for anklager om oppfordring til terror.
  • Løslatt fra Kongsvinger fengsel 25. januar.
  • Oslo politidistrikt vedtok å tvangsflytte ham til et asylmottak i Hemne kommune etter løslatelsen.
  • Krekars advokat påklaget vedtaket, men det ble opprettholdt av Oslo tingrett.
  • Oslo tingretts kjennelse er anket inn for Borgarting lagmannsrett.

– Vi mener det er et godt bevis som vil styrke kjernen i saken, og det er at han er en trussel mot rikets sikkerhet, og trusselen blir redusert om han blir flyttet fra sitt miljø på Østlandet, sier politiinspektør Vegard Rødås i Oslo politidistrikt til NTB.

Politiet har i et par uker vært kjent med opplysningene som de ønsker å legge frem for Borgarting lagmannsrett, opplyser Rødås, som er aktor i saken.

Politiets nye bevis består av en ny, gradert rapport fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Rapporten kan imidlertid ikke brukes som bevis før regjeringen har sagt ja.

Rødås sier han ikke vet eksakt når saken skal opp i statsråd, men at politiet har anmodet om at det skjer så fort som mulig, altså fredag.

Oslo-politiets vedtak om tvangsflytting av mulla Krekar til Kyrksæterøra skal trolig behandles i Borgarting lagmannsrett neste uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Meling kritisk

Dersom regjeringen sier ja til at PST-rapporten kan brukes som bevis i retten, vil det oppnevnes en særskilt en advokat. Krekars forsvarer, advokat Brynjar Meling, er utelukket fra å få oppgaven siden han er part i saken.

Meling er kritisk til at verken han eller Krekar vil få tilgang til PST-rapporten.

– Jeg reagerer på at man ikke vet hva man skal forsvare seg mot. Det spørs om det er en god løsning at det skal oppnevnes en advokat som verken han eller jeg kan snakke med, sier Meling til NRK.

Sikkerhetsklarert

Den uavhengige advokaten har taushetsplikt om det han får vite om politiets hemmelige bevis. Hans oppgave blir å gi en vurdering av om bevisene er holdbare.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er Oslo tingrett som skal ha en liste over advokater som kan melde seg til å ta saken, opplyser Rødås.

– Advokaten må være sikkerhetsklarert på høyeste nivå, men hvem det blir, vet vi ikke, sier politiadvokaten til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppnevning av særskilt advokat står i utlendingslovens § 133 . Loven trådte i kraft i fjor, og blir nå brukt for første gang denne uken, skriver Aftenposten. Utvisningen av eks-Taliban-minister Abdul Rauf Mohammad, som starter i Oslo tingrett onsdag, er den første saken som føres for domstolen etter de nye reglene.

– En trussel

Krekars advokat Brynjar Meling anket kjennelsen fra Oslo tingrett som slo fast at det ikke var urimelig at politiet forviste Krekar til Hemne kommune i Sør-Trøndelag.

Politiinspektør Rødås mener gjennomføringen av ankesaken i Borgarting lagmannsrett kan avhenge noe av utfallet av statsrådsbehandlingen. Hvilke bevis politiet sitter på, kan han ikke kommentere.

– Det ligger i saken i sakens natur at dette er informasjon jeg ikke kan dele. Men rapporten vi ønsker å legge frem i retten, underbygger vår mening om at han utgjør en trussel mot rikets sikkerhet, sier Rødås til NTB.