Separatister hevder de trekker tilbake tunge våpen

Prorussiske opprørere sier de har begynt å trekke tunge våpen bort fra fronten i Øst-Ukraina, i tråd med fredsplanen. Kiev hevder derimot separatistene planlegger en ny offensiv.
Prorussiske opprørere sier de har begynt å trekke tunge våpen bort fra fronten i Øst-Ukraina, i tråd med fredsplanen. Kiev hevder derimot separatistene planlegger en ny offensiv.

Prorussiske opprørere sier de har begynt å trekke tunge våpen bort fra fronten i Øst-Ukraina, i tråd med fredsplanen. Kiev hevder derimot separatistene planlegger en ny offensiv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Tilbaketrekkingen av tunge våpen begynte tirsdag klokka 9 lokal tid, hevder forsvarssjef Eduard Basurin i den selverklærte folkerepublikken Donetsk overfor nyhetsbyrået Reuters.

I henhold til fredsplanen skal både Kiev og opprørerne trekke tunge våpen tilbake fra fronten, noe som skal være gjennomført innen 3. mars.

Men siden planen, som også inneholder en våpenhvile, ble undertegnet for knappe to uker siden, har kampene øst i Ukraina fortsatt å rase.

Les også: – Ukraina har havnet i en russisk skrustikke

Møte i Paris

Utenriksministrene fra Ukraina, Russland, Tyskland og Frankrike møtes til samtaler i Paris tirsdag ettermiddag med mål om fredsplanen på rett kjøl. Men hva som faktisk kan komme ut av samtalene, er høyst usikkert:

– Russerne ville ikke ha dette ministermøtet, men vi føler det er viktig å opprettholde det politiske presset, sier en ikke navngitt ukrainsk diplomat til Reuters.

Ifølge diplomaten er det ikke forventet at det tirsdag inngås nye avtaler i den franske hovedstaden: – Vi har nok signerte avtaler. Det viktigste er at Russland respekterer dem, sier den ukrainske diplomaten.

Les også: Putin tror ikke på krig mellom Russland og Ukraina

Tyskland uttrykte tirsdag bekymring for at en «helhetlig våpenhvile» fortsatt synes å være utenfor rekkevidde, samtidig som EUs utenrikssjef Federica Mogherini under en reise til London understreket at avtalen må overholdes:

– Avtalen er ti dager gammel, vi må insistere på å få den til å fungere. Det er det ukrainerne ber oss om, og det er vår plikt som europeere, sa Mogherini.

– Tomme ord

Kiev avviser tirsdagens beskjed fra separatistene om at tunge våpen trekkes tilbake. Påstandene er «tomme ord», heter det i en uttalelse fra det ukrainske militæret.

– Tvert om bruker terroristene våpenhvilen til bygge opp sine styrker og ammunisjonslagre, heter det videre.

Les også: Ukraina frykter angrep mot havneby

Ifølge det ukrainske militæret fortsetter kampene tirsdag.

En forsvarstalsmann sier at landsbyer ved den strategiske byen Mariupol er blitt utsatt for artilleriild. Havnebyen er den største byen Kiev fortsatt kontrollerer i Øst-Ukraina, og er et sannsynlig mål for en eventuell ny offensiv fra opprørerne.

Mariupol ligger rundt 55 kilometer fra den russiske grensen, og dersom byen skulle bli erobret, vil det bli lettere for Russland å kunne opprette en korridor over land til Krim, som Russland annekterte i mars.

Ukraina og Vesten hevder Russland støtter separatistene i Øst-Ukraina, noe Russland avviser.

Én drept

Det siste døgnet er én ukrainsk soldat drept og 7 såret, sier militærtalsmann Andrij Lysenko.

Han gjentok tirsdag de siste dagers beskjed fra myndighetene i Kiev, om at de ikke vil trekke tilbake tunge våpen, før angrepene opphører.

Forsvarssjefen Eduard Basurin i den selverklærte folkerepublikken Donetsk avviser overfor Reuters at det har væt «alvorlige trefninger», men sier det har vært «provokasjoner» fra ukrainsk militære.

Personvernpolicy