Vidar Helgesen propaganderer for britene:

Marit Arnstad raser mot EU-Helgesens utspill i London

OVERTRAMP: Marit Arnstad refser Vidar Helgesen for å rakke ned på norske flertallsvedtak og å bruke statsrådsposisjon til å blande seg inn i et annet lands EU-debatt. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.
OVERTRAMP: Marit Arnstad refser Vidar Helgesen for å rakke ned på norske flertallsvedtak og å bruke statsrådsposisjon til å blande seg inn i et annet lands EU-debatt. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.

– Uhørt av en statsråd, sier Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad om Europaminister Vidar Helgesens EU-utspill i Storbritannia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Europaminister Vidar Helgesen (H) gikk i helgen ut i den britiske avisa The Guardian med krass kritikk av den norske EØS-avtalen og varme anbefalinger til britene om å forbli medlemmer i EU.

Det reagerer Sp-toppen Marit Arnstad kraftig på:

– Jeg skal ikke dirigere hva en Høyre-mann sier i partipolitiske sammenhenger. Men når en statsråd er på reise på vegne av Norge, syns jeg det er oppsiktsvekkende at han velger en partipolitisk inngang til EU-spørsmålet, sier Arnstad til ABC Nyheter.

– Snakker mot norsk flertall

– Det betyr samtidig at han snakker ned norske interesser og norske posisjoner. Han sier for eksempel at den norske EØS-avtalen er uheldig og ofte skaper frustrasjon og vanskeligheter, fortsetter hun.

– Er ikke det sant, da?

– Jo, det er klart. Samtidig må du ikke bruke en statsrådsposisjon til å reise ut og snakke ned det flertallet i det norske Stortinget har vedtatt. Det syns jeg som er motstander av EØS-avtalen, er uheldig, svarer Arnstad.

Les også: Vidar Helgesen ble mottatt med glede av EU

EU-strid ulmer blant britene

I Storbritannia er det voksende motstand mot EU-medlemskapet. Den konservative statsministeren David Cameron har lovet en EU-avstemning i 2017 dersom han blir gjenvalgt ved valgene i mai.

Helgesens kommentarer kommer idet en meningsmåling i Storbritannia viser at 51 prosent av britene vil ut av EU.

En del av EU-motstanderne viser til den norske EØS-avtalen som mulig modell dersom det blir flertall for EU-utmelding.

Les også: Svein Roald Hansen refser regjeringens oste-løfte til EU

Helgesen brukes av ja-siden

Helgesen holdt en tale for den britiske ja-bevegelsen British Influence, som tar Helgesen til sannhetsvitne på at britene må stemme «ja».

– Den norske europaministeren avleverte en alvorlig advarsel om hva livet utenfor EU vile bli, skriver organisasjonen.

– At en statsråd i den norske regjeringen går direkte inn og kommer med anbefalinger om hva Storbritannia skal gjøre, syns jeg også er oppsiktsvekkende, sier Marit Arnstad.

– At han velger å støtte dem som kjemper for fortsatt EU-medlemskap mot euroskeptikerne - ved å rakke ned på det som er flertallssynet i Norge, burde han være ytterst forsiktig med, mener Sp-politikeren.

Hennes partikollega, utenrikspolitisk talskvinne Liv Signe Navarsete, varsler overfor NTB at hun vil ta opp Helgesens uttalelser i Stortinget.

Les også: Norge skal bruke EØS-midler til å fremme norske interesser

Droppet norsk spillerom

Vidar Helgesen følger for øvrig opp med kronikken «Hvorfor Storbritannia ikke bør forlate EU for å bli som Norge» i avisa The Telegraph i dag.

– Jeg har ingen intensjon om å blande meg inn i britisk EU-debatt, hevder statsråden der, og fortsetter å argumentere for fortsatt britisk EU-medlemskap.

Samtidig underslår Helgesen, som dels er tilknyttet statsministerens kontor, dels Utenriksdepartementet, der at utenrikspolitikk ikke er en del av EØS-avtalen.

Den norske europaministeren informerer britene om at landbrukspolitikken er det eneste som er unntatt fra EØS-avtalen. Han omtaler heller ikke fiskeripolitikken som står utenfor EØS.

«Grunnleggende er vi, med unntak av vår landbrukspolitikk, del av samme europeiske integrasjonsprosess som Storbritannia. Men vi har ikke samme rett til å stemme i Europa.», skriver Helgesen.

I en debatt på det sosiale forumet twitter etter at denne artikkelen ble publisert, gjør Vidar Helgesen oppmerksom på at også en rødgrønn statsråd, Espen Barth Eide, i sin tid anbefalte britene å holde på EU.

Barth Eide er kjent som invrig tilhenger av EU og har etterlyst at mer må avgjøres overnasjonalt på EU-nivå enn nå.

Personvernpolicy