Meny

Fylkesmannen: – Vi er bekymret

285 fosterbarn sviktet av kommunalt barnevern

DRAP: Fylkesmannen skriver at «de ser med stor bekymring på situasjonen på flere av barnevernsinstitusjonene, og vi har erfart at ungdommer som plasseres har en meget sammensatt og utfordrende problematikk. Spesielt er det mange jenter som har store utfordringer med selvskading og andre psykiske lidelser». Her Små Enheter i Vollen i Asker, der en 15 år gammel jente drepte en ansatt i høst. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
DRAP: Fylkesmannen skriver at «de ser med stor bekymring på situasjonen på flere av barnevernsinstitusjonene, og vi har erfart at ungdommer som plasseres har en meget sammensatt og utfordrende problematikk. Spesielt er det mange jenter som har store utfordringer med selvskading og andre psykiske lidelser». Her Små Enheter i Vollen i Asker, der en 15 år gammel jente drepte en ansatt i høst. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Fylkesmannen i Oslo og Akershus slår alarm om forholdene i barnevernet etter et år med dødsfall, drap og en rekke lovbrudd i kommunalt barnevern.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi merker en økning i alle typer utfordringer innen barnevernet, sier direktør i sosial- og familieavdelingen Bente Rygg hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus til ABC Nyheter.

I sin årsrapport for tilsyn med barnevernet i 2014 trekker Fylkesmannen spesielt frem kommunenes manglende tilsyn og oppfølging av barn i fosterhjem. De karakteriserer situasjonen som alvorlig, og skriver at de fremover vil ha fokus mot svikt på dette området. For rapporteringstallene er dyster lesning:

40 prosent av fosterhjemsbarna har ikke fått de lovpålagte tilsynsbesøkene de skulle hatt. For Akershus gjelder det 144 barn, for Oslo 141 – til sammen 285 barn.

Antallet tilsvarer mer enn ti skoleklasser i grunnskolen.

– At 40 prosent ikke har hatt tilsynsbesøk, er overhodet ikke tilfredsstillende, slår Bente Rygg fast.

– Det er ikke vi som fører tilsynet, vi skal passe på at kommunen følger opp barna. Det er der det har sviktet, legger hun til.

I to kommuner og to bydeler gjennomførte fylkesmannen såkalt systemrevisjon. På tre av de fire stedene konkluderer de med at det offentlige har brutt lov eller forskrift.

«For noen barn var det ikke foretatt besøk ved tilfeller der det hadde oppstått en alvorlig situasjon, og det manglet vurdering av behov for ekstra besøk.»

REAKSJON: Barneombudet vil frata kommuner ansvaret for tilsyn

10-åring sultet ihjel

Fylkesmannen slår fast at «2014 har vært et helt spesielt år med flere svært alvorlige enkelthendelser, både i det kommunale barnevernet og på barneverninstitusjonene. Det har vært drap og dødsfall, noe som har medført en omfattende omprioritering og innsats fra vår side knyttet til disse hendelsene».

Spesielt to hendelser har vært krevende:

• Drapet på Anna Kristin Gillebo Backlund på den private institusjonen Små Enheter i Asker. En 15 år gammel jente har tilstått at hun drepte sosionomen på nattevakt. Politiet etterforsker nå om institusjonen brøt loven, og Arbeidstilsynet har skrevet en sterkt kritisk rapport om forholdene ved Små Enheter.

Les også: Drapssiktet 15-åring prøvde å ta pistol fra politiet

• Dødsfallet til en 10 år gammel gutt i bydel Søndre Nordstrand i Oslo. Gutten døde av underernæring og uttørring, ifølge politiets obduksjonsrapport. Den 131,5 centimeter høye tiåringen veide 14,8 kilo da han ble funnet, halvparten av normalvekt. Fylkesmannen konkluderer med at bydelen brøt loven, fordi barnevernet ikke undersøkte bekymringsmelding fra Skadelegevakten.

– Disse sakene medførte ekstra arbeid som går på bekostning av å følge opp andre saker. Men det har også vært en del andre hendelser som ikke har vært i media, som vi har prioritert utfra alvorlighetsgrad, sier direktør Bente Rygg, og tilføyer:

– Det spesielle i 2014 var at alt skjedde samtidig med få ukers mellomrom. Det var mye vi måtte omprioritere.

Les også: Tiåringen sultet i hjel – veide 14,8 kilo da han døde

14 lovbrudd

I fjor kom det inn 168 nye klager på barnevernstjenestenes saksbehandling, en økning på 45 prosent fra 2013. Av de 67 sakene de rakk å behandle i løpet av fjoråret, konkluderte Fylkesmannen med lovbrudd i 14. Det utgjør drøye 20 prosent.

– Det er et høyt antall, kommenterer Bente Rygg, og presiserer at de øvrige sakene selvsagt også behandles.

Sakene de har fulgt opp, karakteriseres som av alvorlig karakter, der de konkluderer med at barnet ikke har fått rett hjelp til rett tid. For eksempel henleggelse av saker der barnevernet har mottatt bekymringsmeldinger knyttet til barnets omsorgssituasjon eller adferd, eller barnevernet ikke har hatt forsvarlig oppfølging av barn under omsorg.

I flere saker slår de fast at barnevernstjenesten har forsømt seg.

– Da tar vi det opp med de ansvarlige, eksempelvis kommunen, institusjonen eller driftansvarlige/eier, sier Bente Rygg.

Les også: Fylkesmannen: Barnevernet brøt loven da tiåring døde

For dårlig tilbud

Fylkesmannen skriver også at «de ser med stor bekymring på situasjonen på flere av barnevernsinstitusjonene, og vi har erfart at ungdommer som plasseres har en meget sammensatt og utfordrende problematikk. Spesielt er det mange jenter som har store utfordringer med selvskading og andre psykiske lidelser».

De trekker frem at mange har store rusproblemer, psykiske lidelser og utagerende adferd, og understreker at det slike plasseringer er spesielt krevende for institusjoner, og setter meget høye krav til de ansattes kompetanse. Derfor har de i sine tilsyn sett på samarbeidet med blant annet psykiatrien.

– Vi synes ikke tilbudet er godt nok til denne gruppen her. Det var så spesielt i 2014. Vi la merke til at mange er veldig syke. Det er ikke bare en barnevernsinstitusjon som kan bøte på det behovet et barn eller ungdom har, sier Bente Rygg.

– Slår dere alarm?

– Dette er en offentlig bekymring fra vår side, sier Bente Rygg, og legger til at de også har gitt muntlige meldinger til både Barne- likestillings- og inkluderingsdepartementet og Statens Helsetilsyn.

Rapporten ble sendt til departementet 5. februar, fremgår det av postjournalen.

Statsråd Solveig Horne (Frp) har ennå ikke lest rapporten, og vil derfor ikke kommentere innholdet.

Les også: Omsorgssvikt i barndommen kan skade barnets hjerne

Fylkesmannens tilsyn med barnevern

Fylkesmannen i Oslo og Akershus representer ca. 25 prosent av landets befolkning. Innbyggertallet er i stadig vekst. Det er forventet at barnebefolkningen vil øke i begge fylker.

Ved utgangen av 2014 var det 37 barnevernstjenester, 22 kommuner og 15 bydeler som ivaretok oppgavene for de 23 kommunene som tilhører Fylkesmannens geografiske ansvarsområde.

Fylkesmannen har i løpet av 2014 ført tilsyn med i alt 47 barnevernsinstitusjoner. 11 av dem er statlige, 9 er kommunale og 27 drives og eies av private.

Barnevernets hovedoppgave er å sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid.

Fylkesmannen fører tilsyn med barnevernvirksomheten i kommunene. Dette innebærer blant annet at Fylkesmannen behandler klager på barneverntjenestens saksbehandling og tar stilling til om barneverntjenesten har utført sitt arbeid etter barnevernloven og forvaltningsloven.

Fylkesmannen er også klageinstans for enkeltvedtak om frivillige hjelpetiltak som barneverntjenesten fatter etter barnevernloven. Dette vil i de fleste tilfeller være saker der barn eller foreldre klager over at de ikke får det hjelpetiltaket de ønsker eller at barneverntjenesten avslutter hjelpetiltak overfor familien.

Kilde: Fylkesmannen i Oslo og Akershus

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England
Siste nytt
19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England
Populært