Snart skal NASA lete etter liv på Jupiters måne

LIV?: NASA ønsker å ta prøver av vanndamp utenfor månen Europa for å undersøke om det kan være liv på planeten. Det vil eventuelt skje under en ekspedisjon som er planlagt i 2022. Foto: NASA/JPL-Caltech/SETI Institute
LIV?: NASA ønsker å ta prøver av vanndamp utenfor månen Europa for å undersøke om det kan være liv på planeten. Det vil eventuelt skje under en ekspedisjon som er planlagt i 2022. Foto: NASA/JPL-Caltech/SETI Institute

En planlagt NASA-ekspedisjon kan gi svar på om det finnes liv på Europa, en av månene rundt planeten Jupiter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne måneden bevilget Det hvite hus 30 millioner dollar, eller nesten 230 millioner kroner, til NASA, øremerket til å legge konkrete planer for en Europa-ekspedisjon.

Talspersoner i NASA har sagt at de nå arbeider med å finne ut av hvordan en ekspedisjon kan lete etter bevis på liv på Jupiters isete måne, ifølge Space.com.

For i desember 2012 fotograferte Hubble-teleskopet en sky av vanndamp over Europas sydpol. Dersom det er mulig å ta en prøve av vanndampen, kan det si noe om mulige livsformer i havene under all isen på Europa.

Les også: Metanfunn tolkes som mulig livstegn på Mars

Skal sende romfartøy til Europa i 2022

NASA har allerede planer om å sende et romfartøy til Europa i 2022, som skal begynne å gå i bane rundt Jupiter og månen Europa i 2030.

Romfartøyet blir kalt en Europa Clipper, og skal fly forbi Europa 45 ganger på 3,5 år med en avstand som varierer fra 25 kilometer til 2700 kilometer.

På sine turer forbi Europa skal Clipperen observere og lagre informasjon om overflatestruktur, dybde i vannene og tykkelsen på isen, og sende den tilbake til NASA. En slik ekspedisjon vil koste anslagsvis 2,1 milliarder dollar, eller 16 milliarder kroner.

Les også: Styrtet romfartøy funnet på Mars

Vil lete etter liv

Nå er det også snakk om å benytte ekspedisjonen til å forsøke å ta prøver av vanndampen over Europa, for å analysere om det kan finnes liv der eller ikke.

– Dette er vår sjanse til å utforske om det finnes liv på Europa eller ikke. Jeg håper bare ikke vi går glipp av muligheten fordi vi mangler idéer, sier NASAs forskningssjef, John Grunsfield, ifølge Space.com.

Om vanndampen fortsatt eksisterer eller om den kun oppstår sporadisk, vet man ikke. Hubble-teleskopet har ikke fotografert noen lignende sky av vanndamp igjen siden desember 2012, det til tross for at NASA har rettet teleskopet til det samme punktet som skyen ble oppdaget sist, flere ganger.

Les også: Fanget seks ulike himmelfenomener i et bilde

Personvernpolicy