Solberg friskmelder det borgerlige samarbeidet

Statsminister Erna Solberg mener at uenighetene mellom Frps nestleder Per Sandberg og KrF-leder Knut Arild Hareide har ikke ødelagt det borgerlige samarbeidet. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Statsminister Erna Solberg mener at uenighetene mellom Frps nestleder Per Sandberg og KrF-leder Knut Arild Hareide har ikke ødelagt det borgerlige samarbeidet. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Oppgjøret mellom Fremskrittspartiets Per Sandberg og KrF-leder Knut Arild Hareide har ikke ødelagt det borgerlige samarbeidet, mener statsminister Erna Solberg (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg mener at det står bra til. Hver dag skjer det godt samarbeid mellom de fire partiene, på fraksjonsnivå på Stortinget og mellom statsråder. Men vi burde ikke hatt den type diskusjoner som vi hadde i forrige uke, erkjenner Solberg overfor NTB.

Hun fastholder at Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg gikk for langt i sitt angrep på KrF i forrige uke, men mener saken nå bør være ute av verden.

– Jeg hører hva Hareide sier, at han aksepterer Sivs unnskyldning. Når han både har fått en uforbeholden unnskyldning og har akseptert den, så bør man være ferdig, sier hun.

Bakgrunn: Sandberg: – Jeg kan være en belastning for regjeringen

«Blame game»

Erna Solberg mener debatten fra forrige uke ikke bringer noe konstruktivt med seg.

– Verken norsk politikk eller bekjempelse av terror er tjent med den typen «blame game» som blir drevet av flere. Det har jeg alltid ment som politiker. De viktige politikkområdene bringes ikke videre av en slik diskusjon, sier hun.

Det siste halvåret virker uansett å ha satt spor i KrF. Torsdagens tirade fra Per Sandberg kommer på toppen av knallharde forhandlingsrunder om statsbudsjettet og en minst like tøff politisk dragkamp om asylbarna.

– Jeg tror nok det store flertallet i KrF tenker at det er mindre aktuelt å gå inn i regjering nå, sa KrF-leder Knut Arild Hareide i et intervju med Aftenposten mandag.

Han understreker at Sandbergs uttalelser ikke er utslagsgivende i denne sammenheng.

– Per Sandberg fikk det nok til å rykke i KrF-sjelen, men jeg tror ikke dette er veldig langvarig. Budsjettet har vært det viktigste, sier han.

Les også: Hareide: – Mindre sannsynlig at KrF går inn i regjering

Tøff tone

Uttalelsene fra Frp-toppen slo uansett ned som en bombe i det politiske miljøet torsdag i forrige uke. Til NRK sa han følgende:

«Kristelig Folkeparti har et enormt ansvar for at flere titalls mennesker, unge mennesker, født og oppvokst i Norge, som reiser ut og slutter seg til terrororganisasjoner, driver med krigshandlinger og massakrerer barn og kvinner der ute. Dette er det Kristelig Folkeparti som har ønsket, og resultatet ser vi i dag».

Frp-leder Siv Jensen beklaget uttalelsen og kalte den uakseptabel. Hareide aksepterte unnskyldningen hennes, men opplevde ikke at beklagelsen fra Sandberg var like uforbeholden. På Dagsnytt 18 samme dag ble Sandberg avbrutt av en sjeldent sint Hareide: «Nå er det nok. Nå må du roe deg ned, Per Sandberg».

– Jeg gikk nok dit med en forventning om å få en skikkelig beklagelse, og så kom den ikke, sier Hareide til Aftenposten.

Les også: Solberg: Sandbergs uttalelser i strid med samarbeidsavtalen

Personvernpolicy