Snart klart om det blir tiltale mot Eirik Jensen

Tirsdag er det nøyaktig ett år siden den profilerte politimannen Eirik Jensen ble pågrepet, mistenkt for omfattende korrupsjon og samarbeid med narkotikasmuglere. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX.
Tirsdag er det nøyaktig ett år siden den profilerte politimannen Eirik Jensen ble pågrepet, mistenkt for omfattende korrupsjon og samarbeid med narkotikasmuglere. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterforskningen av den korrupsjonssiktede polititoppen Eirik Jensen går mot slutten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Eirik Jensen
• Politioverbetjent Eirik Jensen ble pågrepet 24. februar 2014, mistenkt for grov korrupsjon i forbindelse med en stor narkotikasak som er under etterforskning.

• Den narkotikasiktede Bærums-mannen Gjermund Cappelen hevder Jensen i en årrekke bidro til innføring av store mengder hasj mot betaling.

• Jensen har jobbet i Oslo politidistrikt siden 1977 og blant annet ledet gjengprosjektet i Oslo.

• Han har deltatt i flere av de største etterforskningene i hovedstaden og tilhørte før pågripelsen politimesterens strategiske stab.

• Jensen nekter all straffskyld.

• Han ble løslatt fra varetekt 30. mai.

• 16. oktober ble siktelsen utvidet til å omfatte også medvirkning til grov narkotikaforbrytelse.

• Samtidig ble Gjermund Cappelen siktet for grov korrupsjon.

Tirsdag er det nøyaktig ett år siden den profilerte politimannen ble pågrepet, mistenkt for omfattende korrupsjon og samarbeid med narkotikasmuglere.

– Vi regner med å avslutte hovedtyngden av etterforskningen og levere en innstilling til sjefen for Spesialenheten for politisaker tidlig på våren. Deretter kommer påtalespørsmålet, opplyser etterforskningsleder i Spesialenheten Liv Øyen til NTB.

Hun sier det fortsatt gjenstår en del etterforskning, blant annet avhør og ferdigstillelse av analyser av blant annet SMS-er og økonomi.

Les også: Spesialenheten mener å ha avslørt hasjvarsel fra Eirik Jensen

Hevder sin uskyld

Den fargerike, kontroversielle og ofte omstridte politimannen har hele tiden bedyret sin uskyld.

– Jeg er optimist og kriger videre, sa Jensen i sitt første og hittil eneste intervju da han ble løslatt i juni i fjor, etter drøyt fire måneder i varetekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag neste uke slippes hans egen bok «På innsiden. Historien om mitt politiliv» på Krimfestivalen i Oslo.

Opp ned

Livet til Jensen ble snudd opp ned da han kom på jobb om morgenen 24. februar i fjor. I garasjen til politihuset på Grønland sto en gruppe etterforskere fra Spesialenheten for politisaker og ventet på ham.

Saken eksploderte i mediene, som siden pågripelsen har omtalt Jensen i nærmere 4.500 artikler, ifølge medieovervåkingstjenesten Retriever.

Siktelsen mot Jensen er senere utvidet til medvirkning til grov narkotikaforbrytelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politi eller røver?

Dette er striden: Misbrukte Jensen sin posisjon i politiet til å skaffe seg personlige goder? Eller er han en hederlig politimann som brukte sine kontakter i underverdenen for det de var verdt, men som ble dolket i ryggen av sin gamle venn, narkotika- og korrupsjonstiltalte Gjermund Cappelen?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Cappelen er den antatte hovedmannen i en hasjliga i Bærum som politiet avslørte i fjor. Sammen med sju andre er han tiltalt for å ha smuglet 1,2 tonn hasj til Norge. Han hevder at Jensen bidro til smuglingen ved å sørge for at kysten var klar, noe Jensen hardnakket benekter.

Kodede SMS-er, bankinnskudd i kontanter i hundretusenkronersklassen, penger gjemt i garasjeveggen og et oppusset luksusbad er ifølge politilekkasjer blant tingene som har styrket mistankene mot Jensen.

Oslo tingrett, som i fjor besluttet å løslate Jensen, mener derimot at det ikke er noe som tyder på at han har hatt penger til rådighet som ikke kan forklares ut fra lønna som spesialetterforsker.

Lekkasjer

Siden løslatelsen har Jensen nektet å forklare seg for Spesialenheten, ikke minst på grunn av de omfattende lekkasjene fra politiet til mediene i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kan ikke se at det har kommet fram informasjon i mediene som har vært direkte skadelig for etterforskningen, kommenterer Øyen, som ikke mistenker sine egne etterforskere for å lekke.

– Hvilke kilder mediene har hatt, vil jeg ikke spekulere på, sier hun.

Advokatene John Christian Elden og Arild Holden har nå overtatt som forsvarer for Jensen. Elden ønsker imidlertid ikke gi noen kommentarer før han har fått satt seg ordentlig inn i saken.

– Vi har nå fått alle dokumentene, så det vil skje denne uka, sier Elden til NTB.