UD kan ikke bekrefte at norsk toåring døde i Syria

Utenriksdepartementet kan verken bekrefte eller avkrefte at en to år gammel norsk statsborger har dødd i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var TV 2 som meldte om saken. Barnets mor er en norsk kvinne i 20-årene fra Bærum som reiste til Syria i fjor for å slutte seg til opprørsgruppen Den islamske staten (IS). Hun skal der ha blitt sammen med den norsk-chilenske islamisten Bastian Vasquez. Den tidligere rapperen har vært en frontfigur i en video for IS og har deltatt i kamper i Syria.

– På grunn av situasjonen i Syria er det svært vanskelig å få bekreftet informasjon knyttet til påstander om situasjonen for norske borgere i dette landet. Vi kan derfor verken bekrefte eller avkrefte om norske statsborgere har omkommet i Syria det siste året, sier Veslemøy Lothe Salvesen i Utenriksdepartementet til NTB.

Bakgrunn: – Norsk toåring død i Syria

– Splid i miljøet

Etter det NTB kjenner til skal en annen kjent norsk islamist knyttet til Profetens Ummah være faren til barnet. Paret giftet seg i 2012 og barnet kom året etter.

Dødsfallet skal ifølge TV 2 ha skapt splid i det norske islamistiske miljøet. Barnefaren, som befinner seg i Norge, skal ifølge TV-kanalen holde Vasquez ansvarlig for guttens død.

– Dette er ukjente anklager for meg. De er ikke blitt fremsatt på en offisiell måte, sier Vasquez' advokat John Christian Elden til TV 2.

Til NTB sier Elden at påstandene må stå for TV 2s egen regning.

Bastian Vasquez er siktet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for terror og deltakelse eller støtte til en terrororganisasjon.

– Vasquez' midler er båndlagt, utover det kan vi ikke si noe om denne saken, sier Martin Bernsen, seniorrådgiver i PST.

Vasquez er foruten terrorsiktelsen også tiltalt for å ha truet tidligere statsminister Jens Stoltenberg i en video.

– Ser bort fra farer

Førsteamanuensis Anne Birgitta Nilsen ved Høgskolen i Oslo og Akershus forsker på radikaliserte muslimske kvinner i Europa og hvordan de snakker sammen i grupper på Facebook. Hun sier at kvinner som ønsker å slutte seg til IS kan ha tanker om å leve i fred og ro og dyrke sin form for islam, hvor de blant annet kan gå i fred på gaten i nikab.

– De ser bort fra dette med farer. De ser for seg at de skal leve i idealsamfunnet. Mennene skal krige, og kvinnene skal lage mat, stelle hjemmet. De ser ikke for seg å sette barna i fare, de ser for seg at dette er det ideelle samfunnet, sier Nilsen som understreker at hun uttaler seg på generelt grunnlag.

Også islamforsker Lars Gule sier på generelt grunnlag at IS også rekrutterer vanlige folk, ikke bare krigere.

– Kvinner reiser jo nødig fra sine barn, og IS oppfordrer til å ta med barna og bli gode innbyggere i Den Islamske staten, sier han.

Personvernpolicy