– Ukraina kan ikke trekke ut tunge våpen

Prorussiske opprørere vinker på en mobil artillerienhet i utkanten av byen Debaltseve.  Foto: Reuters / NTB scanpix.
Prorussiske opprørere vinker på en mobil artillerienhet i utkanten av byen Debaltseve. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukrainas forsvar sier de ikke kan trekke ut tunge våpen fra frontlinjen så lenge de prorussiske separatistene fortsetter sine angrep. Ukraina frykter et angrep mot havnebyen Mariupol.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De ukrainske militære og separatistene opplyste i helgen at de var blitt enige om å starte tilbaketrekkingen av tunge våpen, slik det framgår av våpenhvilen som ble innledet 15. februar.

Det har vært en betydelig reduksjon i kamphandlingene de siste dagene, men separatistene skjøt granater mot regjeringsstyrkene to ganger i løpet av natt til mandag, ifølge den ukrainske forsvarstalsmannen Anatolij Stelmakh.

Les også: Ukraina: - Partene enige om å trekke våpen ut

De ukrainske militære opplyser at to soldater er drept og ti såret de siste 24 timene, og talsmann Valentyn Fedytsjev sier at de ukrainske stillingene er beskutt 27 ganger i samme tidsrom.

Gjensidige anklager

– Så lenge de fortsetter å skyte mot de ukrainske stillingene, kan det ennå ikke bli snakk om å trekke tilbake de tunge våpnene, sa talsmann Vladislav Seleznjov i en TV-overført pressebrifing.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Seleznjov sier at det må gå minst 24 timer uten angrep før man kan si at våpenhvilen blir respektert.

Separatistene avviser anklagene og beskylder selv regjeringsstyrkene for å ha skutt 29 ganger mot deres stillinger.

Frykter for Mariupol

Fra Kiev blir det meldt at prorussiske styrker er i ferd med å bygge seg opp i nærheten av Mariupol ved Svartehavskysten, og at de samme styrkene gjorde et forsøk på å erobre en ukrainsk landsby utenfor byen natt til mandag.

Situasjonen ble ikke mindre spent av at en bombe eksploderte ved siden av en fredsmarsj i Kharkiv søndag i det myndighetene kaller et terrorangrep. Tre mennesker ble drept i eksplosjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russiske stridsvogner

Kiev sier at Russland de siste dagene har sendt 20 stridsvogner og andre militære kjøretøyer mot Mariupol, som ligger ved Azovhavet på veien mellom Russland og Krim-halvøya.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland avviser at de forsyner opprørerne med våpen, men de sa det samme da Krim-halvøya ble erobret i fjor, inntil de omsider lenge etter innrømmet at det hadde vært russiske styrker der.

Dersom Mariupol skulle bli erobret, ville det bli lettere for Russland å opprette en korridor over land til Krim, som ellers bare kan nås fra Russland med ferje.

Vesten advarer

USA og EU advarer mot ytterligere brudd på våpenhvilen, slik som da separatistene erobret den strategisk viktige byen Debaltseve i strid med våpenhvileavtalen.

– Et framstøt mot Mariupol ville helt klart være et brudd på avtalen, sier Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier til avisa Bild.

Både Frankrikes europaminister Harlem Desir og USAs utenriksminister John Kerry gjør det klart at sanksjonene mot Russland kan bli styrket om det blir flere brudd på våpenhvilen.