Norsk studie bidro til anbefaling om hjemmefødsel

Illustrasjonsfoto. Foto: Frank May / NTB scanpix.
Illustrasjonsfoto. Foto: Frank May / NTB scanpix.

En norsk studie som viser at det er færre komplikasjoner ved hjemmefødsel sammenlignet med sykehusfødsel, har vært et viktig bidrag til at Storbritannia nå anbefaler gravide å føde hjemme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er professor Ellen Blix som gjennom flere tiår har samlet inn fakta om hjemmefødsler i Norge.

– Kvinner som føder hjemme, har lavere risiko for komplikasjoner og mindre behov for inngrep som keisersnitt og sugekopp-forløsning, sier Blix til NRK.

Ifølge kringkasteren har hennes forskning vært et viktig bidrag til de nye britiske retningslinjene om hjemmefødsler som ble innført i desember.

Les også: Her blir Felix født foran peisen hjemme

Dersom både mor og barn er frisk før fødselen, anbefaler britiske helsemyndigheter nå at kvinner i England og Wales føder hjemme eller på en fødestue.

Blix' studie viser også at kvinner som føder hjemme også sjeldnere opplever komplikasjoner som store blødninger og fødselsrifter enn kvinner som planlegger sykehusfødsel.

– Tallene fra min forskning viser at det ikke er farligere å føde hjemme for kvinner med en lavrisikograviditet. Dette er selvsagt betinget av at man har mulighet til å overflyttes til et sykehus dersom komplikasjoner skulle oppstå, sier Blix.

Les også: Det første vi sa etter fødselen

Personvernpolicy